Visszatér a vezetés élménye!

2015.04.01. 13:36

A vezetés élményét sok-sok éve zászlajára tűzött német gyártót az utóbbi időben egyre több kritika éri ennek teljes hiánya miatt. A szaksajtó joggal rója fel a tényt, hogy míg 15-20 évvel ezelőtt egy közepesen motorizált, 140-170 lóerős BMW is igazán sportos menettulajdonságokkal és precíz, kezes, remek kormányzással rendelkező könnyű élményautónak számított, addig mára csupán az M GmbH modelljeit lehet úgy-ahogy élményautónak nevezni.

Úgy tűnik, hogy a müncheni központban is alapos paradigmaváltás következett be. Adrian van Hooydonk idén, Dr. Friedrich Nitschke a márka vezérigazgatója pedig már tavalyi interjúnk során megerősítette, hogy céljuk a minél könnyebb autók építése. Ezekhez pedig nincs szükség túl erős motorokra, így talán a márka visszatér tényleges gyökereihez. Ez a hosszú folyamat azonban évekig húzódhat, így áthidaló megoldásként valamivel elő kellett rukkolni.

Nemrégiben az USA Szabadalmi- és Védjegy Hivatalában (USPTO) jegyeztek be egy érdekes szabadalmat, amely iparági források szerint a fent elhangzottakat látszik megerősíteni. A szerkezet egy meglehetősen egyszerűen előállítható extra, mely egyben mutatja, hogy néha a legegyszerűbb megoldások a legcélravezetőbbek.

Jól látszik az elv és a mögöttes filozófia: addig is, amíg a vezetés élménye megérkezik, a mérnökök - remek meglátással - külön fogalomként kezelték mindkettőt. Így ha netán a vezetés nem hozná magával az élményt utóbbi minden további nélkül elérhető lesz gombnyomásra. Egyelőre még csak egy külső - szivargyújtóra csatlakoztatható - prototípus fotóztak le a sarkkörön, de minden bizonnyal elkészül a beépített, integrált változat is, amely jó eséllyel valamelyik látványos légterelőkkel járó sport-csomag része lesz majd. Utóbbit mindazok elérhetik, akiknek az egyenes vonalú gyorsuló mozgás nem meríti ki az élmény fogalmát.

A régebbi típusok tulajdonosai sem kell, hogy csüggedjenek, hiszen a külső egység jó eséllyel elérhető lesz az Individual-program keretén belül. 

(via: aprilone.com)