Váratlan fordulat a VW vezetők csatájában

2015.04.17. 19:43

Azok után, hogy Ferdidnand Piech, a felügyelőbizottság elnöke nyilvánosan kritizálta Martin Winterkornt, mindenki arra számított, hogy a befolyásos Porsche-unoka sikeresen kifúrja a vezérigazgatót jelenlegi pozíciójából. Ám úgy néz ki, erről egyelőre szó sincs, sőt, a rendkívüli felügyelőbizottsági ülésen megerősítették Winterkorn pozícióját, és úgy döntöttek, meghosszabbítják a szerződését 2016 után is.

Piech, aki a Porsche család tagjaként maga is a VW csoport tulajdonosai közé tartozik, a felügyelőbizottság elnökeként mostanáig a vállalatvezetés legbefolyásosabb figurájának tűnt. Ám egyes elemzők szerint azzal, hogy a jelenlegi vezérigazgatót szándéka ellenére sem tudta megbuktatni, bebizonyosodott, hogy a 78 éves Piech befolyása drasztikusan csökkent az utóbbi években. Korábban úgy tűnt, Piech 80 évesen teljesen visszavonul, és az utódja Martin Winterkorn lesz, de úgy tűnik, Piech ezt igyekezett megakadályozni.

Erre tulajdonképp van is oka, hisz a VW, bár gyártási volumenben utolérte a Toyotát és a General Motorst, jelenleg bőven az iparági átlag alatti nyereséghányaddal működik, és Észak-Amerikában sem olyan sikeres, mint ahogy a korábbi tervekben szerepelt. Piech mindezért egyértelműen Winterkornt hibáztatja, ám a többi tulajdonos – köztük a Porsche család többi tagja, valamint Alsó-Szászország tartomány kormánya is kiállt a vezérigazgató mellett.

Úgy tűnik, ezen álláspontjuk mellett a felügyelőbizottságban is kiálltak, így születhetett meg a következő hivatalos állásfoglalás: „A Volkswagen AG felügyelőbizottságának végrehajtó bizottsága kijelenti, hogy a Prof. Dr. Martin Winterkorn a vállalat igazgatótanácsának lehetséges legjobb elnöke. A végrehajtó bizottság nagyon lényegesnek tartja, hogy Dr. Winterkorn továbbra is ugyanolyan lendülettel és sikerrel töltse be a szerepét, mint eddig, és ebben minden segítséget meg is ad neki. A végrehajtó bizottság azt fogja javasolni a felügyelőbizottságnak, hogy hosszabbítsa meg Dr. Winterkorn jelenlegi szerződését 2016 februárjában esedékes ülésén.”

Ennél egyenesebben nem is beszélhettek volna, és bár Piech elvileg még megpróbálhat fordítani a helyzeten, gyakorlatilag minimális az esélye, hogy képes lesz megszabadulni Winterkorntól. Az ok pedig valószínűleg az, hogy egy erős növekedési periódus után a cég egyetlen tulajdonosa sem szeretné komolyan, hogy egy efféle zavaros vezetőváltási ügy értékelje le a cég részvényeit.