Nem Michelisz versenye volt a marokkói

2015.04.19. 23:34

Az első forduló után messze jobb esélyekkel indult, de az argentin szezonnyitónál rosszabb eredményekkel ért véget Michelisz Norbi számára a túraautó-világbajnokság idei második versenyhétvégéje Marokkóban. Yvan Muller tíz hónap után nyert újra futamot, Bennani pofozógépként vitte el a show-t.

Három kilo súlyvesztésért három rajthelyes büntetéssel ért véget Michelisz számára a kvalifikáció, ahol amúgy legjobb hondásként, a hatodik helyen végzett. A mezőnyön ilyen-olyan büntetések söpörtek végig, így végül ez a három helyes hátrasorolás a hetedik helyet jelentette Norbinak a vasárnapi első futamon, a marrákesi utcákon rendezett marokkói nagydíjon. A Citroenek újfent hülyére vertek mindenkit, az első három rajtkocka elfoglalása után pedig nem sok kétség maradt, hogy itt is sima C-Elysée-siker lesz a futam vége.

Ha valahol, a betonkatlanban kialakított, óriási kerékvetőkkel megszórt marrákesi pályán hamar borul a papírforma. Tavaly például itt nyert első versenyhétvégéjén Sébastian Loeb, és itt törte össze Tom Coronel úgy a Chevy-jét, hogy a köetkező fordulót ahogy volt, kénytelen volt kihagyni a károk miatt. Az előtt egy évvel két meg két középmezőnyös versenyzőt, Michael Nykjaert és Pepe Oriolát is itt érte pályafutása első WTCC-sikere. Ezek után meglepő, hogy kevés izgalmat hozott idén a marokkói forduló, bár korlátba lökés jutott a vasárnapi két futamra is.

Ha volt a hétvégének meglepetésembere, az kétség kívül Ma Csing-Hua volt. A huszonhét éves kínai srác a Citroennél, akinek ez az első tejes szezonja a sorozatban. Ma, aki erős iparági lobbinak köszönheti, hogy a zöldfülüként a mezőny legjobb autóját kapta most végre megmutatta, hogy van helye a Citroen Racingnél. A gyári csapat három élversenyzőjének szintjéhez még nem nőtt fel, de első futamos második helyezésével újfent megmutatta, hogy nem reménytelen. Nem úgy Mehdi Bennani, aki a harmadik helyért vívott csatában majdnem kerítésnek lökte Loeböt, és azért csak egyszer próbálta meg fejetlenül lemészárolni a márkatársát, mert közben elfogytak a körök. Lopez a pole-ból simán nyert, Muller pedig hátulról jött fel ötödiknek, így a Citroen minden pozíciót elhozot az első ötből.

Ez nem a Ladák hétvégéje volt
Ez nem a Ladák hétvégéje volt

Az a bizonyos büntetés épp arra volt elég Norbinak, hogy hátrányba kerüljön a márkatársak előtt. Ezt a futamon nem tudta lekűzdeni, így az elsőn Tarquini és Monteiro is előtte végzett : előbbi hatodik lett, utóbbi hetedik. Norbi egy unalmasnak értékelt futamon a négy pontot érő nyolcadik helyen zárt – így látta ő :

A második futamon Yvan Mullernek jött ki legjobban a lépés. A négyszeres francia világbajnok tizedik lett az időmérőn, így övé volt a pole fordított rajtsorrenddel. A siker azonban nem jött könnyen, a rajt után Loeb került Muller mögé, és a célig minden lépését méterekről követte messze a mezőny előtt. Az erőfölényen túl ehhez az is kellett, hogy az első kanyarban dominóként borult mindenki a páros mögött : Norbi lökte Coronelt, Coronel lökte Monteirót. Utóbbi kettőnek nem volt tovább, Michelisz törött orrelelemekkel megúszta.

Miközben a Loeb és Muller kézenfogva kísérték egymást a célba, a második futam negatív hőse Bennani volt. A hazai pályán versenyző marokkói előbb Valentével pörgette magát a kerítésnek, majd az érintő már ment egyedül is. Ez után jött egy újabb csattanásig zajló csata Valentével, majd a megviselt, lógó orró Citroent egy Norbi vezette csoport falta fel kevéssel a befutó előtt. Micheliszt hatodikként intették le, de a rajtbaleset miatt harminc másodpercet hozzáadtak az idejéhez, így csak a tizenkettedik lett, azért pedig nem jár pont. 

Loeb elkergette Mullert a célig
Loeb elkergette Mullert a célig

További képek: fiawtcc.com