Ilyen lesz a következő Phaeton?

2015.04.20. 16:34

Európában nem feltétlenül érezzük úgy, hogy a Volkswagennek óriási szüksége lenne a Passatnál nagyobb modellekre, de a konszern már régóta nem csak a mi kis kontinensünkre koncentrál. A Sanghajban bemutatott C Coupe GTE tanulmányautó kettős céllal született: egy Kínának szánt luxusszedán és a következő Phaeton előfutára egyszerre.

A három méteres tengelytávú C Coupe GTE méretben az aktuális Passat és Phaeton közé illeszkedik, de szemmel láthatóan inkább sofőrös limuzin, mint a két európai modell. A Volkswagen szerint Kínában hiányzik a kínálatból a köztes méret, így a tanulmányautóból kinövő, egyelőre nevesincs típussal tömnék be a lyukat.

Míg a beltér egyértelműen a hátsó ülés luxusára koncentrál, a technika leginkább a Golf GTE-re hasonlít: egy 210 lóerős négyhengereshez pásszítottak egy 124 lóerős villanymotort, amely akkumulátoros hajtással akár 50 kilométerre elviszi a batárt. Így jöhet ki olyan mesebeli szám, mint a hivatalos 2,3 literes fogyasztás, bár a hibrid hajtáslánc kétségtelenül alkalmas lesz a takarékos közkeledésre.

A tanulmányautó azért is lehet érdekes számunkra, mert a Volkswagen emberei szerint következő Phaeton stílusát mutatja be. Az eddigieknél is élesebb sarkokkal, erélyes, vízszintes vonalakkal megrajzolt formaterv simán működhet kissé megnyújtva is, és a teljesen digitális műszerfal szintén esedékes lehet a nemsokára érkező csúcs-VW-ban.

A C Coupe széria változatát kimondottan Kínának szánják, hozzánk biztosan nem érkezik, viszont úgy tűnik, a VW nem fogja utód nélkül hagyni a Phaetont.