Eldőlt a Volkswagen belháborúja

2015.04.25. 20:41

Lemondott a Volkswagen felügyelőbizottságának elnöke. Ferdinand Piëch az elmúlt hetekben gyakorlatilag megvonta a bizalmat a konszern vezérigazgatójától, a felügyelőbizottság pedig ezt követően rendkívüli ülésen tárgyalt Martin Winterkorn sorsáról. Végül ahelyett, hogy felmentették volna pozíciójából, meghosszabbították megbízatását.

Ezek az előzmények vezethettek Piëch lemondásához, aki nemcsak a felügyelőbizottság elnöki posztját hagyta ott, hanem a vállalatban betöltött mindenféle tisztségét is - példáját ráadásul felesége is követte. Helyét Berthold Huber veszi át megbízott elnökként, amíg nem szavaznak az utód kilétéről.

A hivatalos indoklás szerint újra összeült a felügyelőbizottság elnöksége, amelynek tagjai úgy vélték, az elmúlt időszak eseményei miatt elveszett a vállalaton belüli kölcsönös bizalom, amely szükséges a konszern sikeres működtetéséhez.

A 78 éves Ferdinand Piëch a kilencvenes években maga is vezérigazgatóként tevékenykedett a Volkswagennél, a felügyelőbizottságot 2002 óta vezette. 80 éves korára tervezte a búcsút, akkor pedig éppen Martin Winterkorn vette volna át tőle a stafétabotot.