Saját sompolygására fázott rá a VW-elnök?

2015.04.27. 17:18

A hét végén csak a szikár tényeket közölték: Ferdinand Piech, aki 2002-ig a VW vezérigazgatója, majd a felügyelőbizottság elnöke volt, lemond tisztségéről, és feleségével együtt elhagyja a német autógyár vezetését. Ám a konfliktusnak ezzel még nincs vége, csak más síkra terelődött, és most már a háttérről is többet tudunk.

A legérdekesebb információ, amely a bejelentés óta kiszivárgott – és persze nem hivatalos, csupán pletyka – hogy a Piech házaspár lemondása egy ultimátum eredménye. A felügyelőbizottság állítólag két választási lehetőséget hagyott a Porsche-unoka számára: vagy önként távozik, vagy kiszavazzák a vezetőségből, nagy nyilvánosság előtt. A felügyelőbizottság ezzel egyértelműen Martin Winterkorn mögé állt, akit Piech igyekezett kigolyózni a Volkswagen vezérigazgatói székéből – ahová egyébként korábban ő maga ültette, ha hihetünk a pletykáknak.

És hogy miért nincs vége ezzel a konfliktusnak? Hát azért, mert Ferdinand Piech maga is 10%-os tulajdonosa a Porsche Holdingnak, amely pedig a VW részvények közel harmadának birtokosa. Magyarul résztulajdonosként továbbra is lehet beleszólása a Volkswagen ügyeibe, ha nem is olyan szinten, mint eddig, és kapcsolatai révén még mindig megpróbálhat visszavágni. Piech egyébként állítólag Michael Müllert, a Porsche márka igazgatóját szerette volna a VW vezérigazgatói székében látni Winterkorn helyén, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy ezt a célját még a háttérből is megpróbálja majd elérni.

A 78 éves Piech távozását egyébként pozitív hírként értékelték a befektetők. Sokan abban bíznak, hogy a keménykezű, ellentmondást nem tűrő vezetőként ismert Piech befolyása nélkül a VW könnyedebb stílusú, kevésbé konzervatív modelleket kezdhet gyártani, ami már rövidebb távon is jót tehet a cég eredményeinek. Ugyanakkor az elnök lemondatása egyes elemzők szerint komoly áldozatokkal is járhat, hisz ez elsősorban a szakszervezetek támogatásával sikerülhetett. Ennek pedig később, mondjuk a költségcsökkentéseket, vagy bérkorrekciót célzó tárgyalások során komoly ára lehet: a VW vezérigazgatója kevésbé mondhat nemet a szakszervezetek követeléseire.

Piech lemondásával egyelőre kérdéses, hogy ki veszi át az elnöki széket. Ebben a Porsche család fennmaradó részének lesz döntő szava – egyesek szerint az sem lehetetlen, hogy a másik Porsche-unoka, Wolfgang Porsche kerülhet a Volkswagen legmagasabb vezetői pozíciójába.