Tényleg elment 2 literrel a Peugeot 208-as

2015.05.05. 18:06

Ma már szinte minden gyártó szinte minden típusából készítenek olyat, aminek a nevében ott a blue, a green vagy az eco kifejezés, és úgy alakították ki, hogy minél alacsonyabb legyen a fogyasztása. A Peugeot BlueHDI néven forgalmazza ezeket a változatokat – a 208-as spórolós kivitelébe például 1,6 literes, száz lóerős, Euro6 besorolású dízelmotort építenek, ötfokozatú manuális váltóval. Ezzel a kivitellel futottak most fogyasztási rekordot.

A franciaországi Belchamp-ban, zárt pályán zajlott a teszt, ahol 38 órán át váltott sofőrökkel hajtották az autót. A 43 literes tank 2152 km-re volt elegendő, ami majdnem pontosan 2 literes fogyasztást jelent 100 kilométeren. A rekordot az UTAC hitelesítette, az a szervezet, amely egyebek közt a műszaki vizsgáztatást és a típusengedélyeztetést végzi Franciaországban. A 2 literes átlag valós forgalmi körülmények közt persze aligha volna reprodukálható, hisz ott az elindulások és megállások nyilván jócskán megemelnék a fogyasztási átlagot, de az eredmény így is figyelemre méltó.

A 208 BlueHDI egyébként is kivételesen takarékos a gyári adatok szerint. A hosszú áttételezésű váltóval, kis ellenállású gumiabroncsokkal és a légellenállás csökkentését szolgáló légterelőkkel felszerelt modell elvben elmegy 3 liter gázolajjal 100 kilométert vegyes ciklusban, az átlagos szén-dioxid-kibocsátása pedig 79 g/km.