A Google már igazi autógyártó

2015.08.04. 06:22

A Google Auto a korábban már elkezdett irányban fejleszt, azaz önvezető járművekkel szeretné elárasztani az utakat, és az ezzel kapcsolatos problémák sem lettek kevesebben. Ám most már hivatalosan is elismert autógyártóként tehetik ezt.

Mindez elsősorban papírmunka eredménye, hisz a Cris Urmson vezette csapat változatlan, és egyelőre a fejlesztés az elsődleges profil, azaz valódi autógyára még nincs a Google Auto LLC-nek, de a leányvállalat létrehozása jelzi a Google elszánságát. A teljesen automata autókkal szembeni ellenállás ellenére folytatják a munkát. Az önálló cég ezen felül védelmet jelent: bár a bevételek nyilván továbbra is a Google-től jönnek majd, egy komolyabb per így nem fenyeget azzal, hogy megbuktatja az egész óriáscéget.

Márpedig a Google elképzelése rejt magában efféle kockázatot, hisz az elképzelés szerint a járművekbe nem is kerülnek kezelőszervek, csak egy vészleállító gomb, azaz ha a szoftver olyan helyzettel találkozik, amit nem képes helyesen értelmezni, az utasoknak nincs sok beleszólásuk az eseményekbe. És ha netán bekövetkezik a baleset, abból az amerikai jogrendszert ismerve kellemetlen és drága perek nőhetnek ki.