Most már mindent tudunk az új Kia Sportage-ról

2015.09.02. 13:07

Hivatalosan az idei Frankfurti Autószalonon fogják bemutatni az új Kia Sportage-et, de már augusztus végén kiadtak néhány képet az autó külsejéről. Az utastér fotóira és a technikai részletekre sem kell azonban a kiállításig várnunk, most három képen megmutatták, és elárulták a műszaki újdonságokat is.

jelenlegi harmadik generáció még csak ötéves, amiből arra következtethetnénk, hogy csak a lámpák és a lökhárítók átrajzolásáról van szó, de úgy tűnik, a Kiánál komolyabban hozzányúltak a szabadidőautóhoz. Az új Sportage hossza közel 4,5 centit nyúlt, a tengelytáv pedig 2,5-et nőtt. A szélessége és a magassága nem változott. Az autó alaktényezője 0,35-ről 0,33-ra csökkent, ami jó értéknek számít egy magas építésű kaszni esetén. A csomagtér mérete 465 literről 503-ra nőtt, de azt, hogy a hátsó ülések ezentúl síkba dőlnek-e, még nem tudjuk.

A belső kialakítás a korábbi jópofa megoldások után sokat komolyodott. A kormány alját lecsapták és köralakú középrészt kapott, a függőleges szellőzőrostélyokat vízszintesek váltották, és az egész középkonzolt a vezető felé fordították pár fokkal. Az új Sportage műszeregysége most már egy kijelzőből és két nagy órából áll az eddigi egy nagy, és három kicsi számlap helyett. A műszerfal felső élének kiemelkedése nem csak formai okokból volt indokolt, kellett a hely az új 7 és 8 colos központi kijelzőknek. Ettől persze még nem száműzték teljesen a hagyományos gombokat, mint a Tesla vagy a Volvo, azok a kijelző alatt kaptak helyet. A formai újításokon kívül minőségibb anyagokat ígérnek, de a Kia másban is igyekszik prémiumautós érzetet kelteni: Harman Kardon hangrendszert is rendelhetnek a vásárlók az új Sportage-be.

Az újdonságot első- vagy összkerékhajtással kérhetjük. Az egyhatos, 136 lóerős benzinmotornak jön egy erősebb, 177 lóerős változata, ami az eddigi kétliteres, 166 lóerőset váltja. Ehhez az új motorhoz a Kia új, hétsebességes, dupla-kuplungos, automata váltóját is kínálják. Dízelből marad az egyhetes, 115 lóerős alapmotor, és a kétliteres 136 vagy 184 lóerővel.

Az új Sportage árusítását várhatóan 2016 első negyedévében kezdik meg.