Elindult az NKH térképes járműfenntartó-lekérdező alkalmazása

2016.02.02. 17:09

A közlekedési hatóság hétfői tájékoztatása szerint az alkalmazás segítségével bárki könnyen megtalálhatja a hivatalos engedéllyel rendelkező cégeket, és elkerülheti a megbízhatatlan szolgáltatókat.

Magyarországon jelenleg körülbelül 13 ezer bejelentett járműjavító működik, a nem legálisan tevékenykedők számát viszont nehéz megbecsülni. A szervizek tevékenységét minden esetben be kell jelenteni a közlekedési hatóságnál, amely megvizsgálja, hogy megfelelnek-e minden előírásnak. Így az NKH nyilvántartásában szereplő járműjavítóknál megvannak azok a személyi és tárgyi feltételek, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy a gépjárművek teljes körű, szakszerű javítását elvégezzék.

Az NKH közleményében hangsúlyozta: egy hiányos szerviztevékenységen, hamis alkatrész-beszerelésen akár életek is múlhatnak, ezért fontos, hogy az autósok engedélyezett, megbízható és garanciát vállaló szervizekbe vigyék a gépjárműveket. Az alkalmazás a járműtulajdonosok mellett előnyt jelenthet a járműfenntartóknak is, ugyanis bárki rá tud keresni a hatóság nyilvántartásában szereplő vállalkozásokra. A folyamatosan frissített adatbázisban többféle adatra is lehet keresni. A vállalkozások a változásokat a hatóság honlapján jelezhetik - áll a közleményben. Ha kíváncsi a felületre, kattintson ide.