Megmutatták a legújabb luxus-Ferrarit

2016.02.08. 15:37

A lényeg persze nem változott, hisz a GTC4 Lusso lényegében az FF felújított változata. Továbbra is négykerék-hajtású, ha szűken is de négyszemélyes, és hatalmas V12-es motort hord az orrában.

Ha valaki pályán használja a Ferrariját, akkor a középmotoros modellnél nyilván nincs szórakoztatóbb és egy LaFerrarinál nincs durvább, de aki a hétköznapokra keres autót a kínálatban, az kétségtelenül jobban jár a luxus-vonal csúcsmodelljével, amelyet most alaposan átdolgoztak. Az eddigi FF mostantól a GTC4 Lusso nevet viseli, ami talán jobban megragadja a lényeget: ez a Ferrari, ami kényelmes is, nem csak durván megy. Persze nem is lassú, 6,3 literes V12-es motorja most még erősebb, 660-ről 690 lóerőre nőtt a teljesítménye – ezt 8000-es fordulatszámon adja le – de ami talán még lényegesebb, hogy a 697 Nm-es csúcsnyomaték 80%-a már 1750-es fordulatszámtól rendelkezésre áll, azaz alacsony fordulatszámok mellett sem erőtlen. Az adatok alapján a Lusso is elképesztően gyors tud lenni: 3,4 másodperc alatt érheti el a százas tempót, a végsebessége pedig 334 km/h.

Az új modell újdonsága az aktív hátsókerék-kormányzás, ilyet a gyáriak szerint összkerék-hajtáshoz ők kínálnak először. A rendszer együtt dolgozik az elektronikusan vezérelt differenciálművel és az aktív lengéscsillapítással, annak érdekében, hogy a sofőr csak a hátsókerék-kormányzás előnyeit érzékelje: a jobb stabilitást nagy tempónál, és a kisebb fordulókört lassú manőverezés közben.

A felújítás persze a karosszériát sem hagyta érintetlenül. Új a hűtőmaszk, az első kerekek mögötti nyílást cápakopoltyú-szerűvé tették, az autó oldalán végigfutó horpadás karcsúbb jelenséggé teszi az amúgy kissé kombis formát, az új, dupla kerek hátsó lámpák pedig hátulról is sokkal látványosabbá teszik az autót.  Az összkép sokkal agresszívabb, ami egy Ferrarinál egyértelműen előny.

A Ferrari megújult luxus-sportkocsiját a Genfi Autószalonon mutatják be március elején, ott nyilván a hiányzó részletek is kiderülnek.