Most támasztották fel az Alpine márkát

2016.02.16. 15:26

Évek óta beszélnek a Renault-nál az Alpine feltámasztásáról, versenyautókat és tanulmányokat már mutattak is, de csak most jutottak el a formális bejelentésig. Megalakult a márka, a korábbi Renault Sport igazgató, Bernard Olivier vezetésével. A vezető formatervező Antony Villain, a merketing-igazgató pedig Arnaud Delebecque lesz.

A nagy bejelentés kapcsán mutattak egy autót is, bár az Alpine Vision nem több, mint a tavalyi Celebration tanulmány egy újabb változata, színes versenyfestés helyett hófehér fényezéssel és egyszerűbb részletmegoldásokkal. A típusról csak annyit tudni, hogy viszonylag könnyű lesz és középmotoros, szemben az 1995-ig gyártott Alpine-okkal, amelyek a hátsó tengely mögött hordták a motorjukat. A formatervet láthatóan igyekeztek úgy alakítani, hogy hordozzon valamit a leghíresebb Alpine, az A110-es karakteréből. A gyáriak természetesen azt mondják, igazi élményautó lesz az első széria Alpine, de a gyártásra érett modell még messze van: az év végére ígérik a premiert, és a jövő év közepére az első szériapéldányokat.

A korábbi pletykák szerint az autót egy frissen fejlesztett, 1,8 literes turbós benzinmotor hajtja majd, ugyanaz, amelyet a következő Mégane RS-be is beépítenek. A teljesítménye a legerősebb változatban állítólag 300 lóerő körül lesz, a karosszéria tömege pedig 1100 kg körül. Azt viszont már a gyáriak kottyantották el, hogy 4,5 másodperc körül gyorsul majd az autó álló helyzetből száz km/h-ra.

Az igazi hír persze már nem is a könnyű sportkocsi fejlesztésének ténye, hanem az, hogy a Renault vezetése több típust tervez bemutatni Alpine néven, és ezek közül nem mind lesz sportkocsi – legalábbis egy szabadidő-autó szinte biztosan érkezik. Ráadásul globális márkát építene a Renault: még az Egyesült Államokban is be szeretnék vezetni a márkát, ahol a francia gyártó az 1980-as évek közepe óta nincs jelen közvetlenül, csak japán partnere, a Nissan révén.

Az első Alpine típust a hírek szerint 50 ezer euró körüli áron kínálják majd, azaz az új, négyhengeres Porsche Cayman közvetlen ellenfele lesz, nagyon hasonló dinamikával.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.