Túl nehéz a Model X New York legnépszerűbb hídjának

2016.02.27. 14:21

Egy nagy blama híre hasít éppen az amerikai autós sajtóban. Hatása az autóiparra csekély, ám annál mókásabb a tény: a Tesla Model X túl nehéz New York legnépszerűbb hídjára.

A Brooklyn-híd 1883 óta köti össze Brooklynt Manhattannel. Anno mint a világ első acélkábeles függőhídja épült, és máig jól szolgál: ma ez a fő kapocs New York legaktívabb kerületének központja és végtelen alvókerülete között. Kétszer három sávon mennek itt az autók, messze nem ez legforgalmasabb híd, amin be lehet jutni Manhattanbe, de ez a legismertebb, szóval kínos lenne a Teslának, ha kitiltanák innen a Model X-tulajokat. Márpedig törvény szerint eddig sem mehettek volna rá.

A történet nagyon egyszerű. A Brooklyn-hídra három tonnánál nehezebb jármű nem hajthatna rá. Egy 133 éves híd esetén ez nem is túl szigorú, csakhogy az USA-ban ennyit jónéhány átlagautó meghalad. Például sok pickup, ami New Yorkban ugyan nem népszerű, de a Cadillac Escalade, a Lincoln Navigator vagy mondjuk a Chevy Suburbans változattól függően ott táncolnak a határnál. És itt jön minden New York-i Tesla-buzi rémálma: a Model X bizony átlépi a határt.

A probléma természetesen nem a Tesla száraz tömege, az alig két mázsával több, mint a legnehezebb Model S-é: 2470 kilogram. Elon Musk villany-SUV-ja a megengedett legnagyobb össztömegen vérzik el, amibe az ottani szabályzás szerint is mindent bele kell venni az utasoktól a gyerekülésen át az utolsó csepp olajig a kormányszervóban. Ez 6768 font, 3070 kilogramm, azaz meghaladja a Brooklyn-híd súlyhatárát, és még sokezer másikét az USA-ban.

Eddig egy konkrét esetről sem tudni, amikor Model X-est bírságoltak volna bármely amerikai hídon, igaz, épp csak beindult a termelés, néhány száz járja még csak az ország útjait. Hogy a hírverés hatására vérszemet kapnak-e a New York-i rendőrök majd kiderül, de az biztos, hogy a súlyhatárt nem írják majd át a Tesla kedvéért, úgyhogy legális útnak marad a kerülő a Model X-ek számára.

A Tesla bő 6700 fontja mögött van ám más is: hatezer font (2720 kilogramm) feletti legnagyobb megengedett össztömegű jármű haszonjárműnek minősíthető az USA-ban, legalábbis cégadózási szempontból. A 25 ezer dollár adókedvezményt érő határ Hummer-kiskapuként is él az amerikai köznyelvben, és persze a Tesla is tudja, hogy az ő SUV-juk belefér a minősítési határba. Legalábbis nem tagadják a könyvelési lehetőséget, mégha a Model X marketingjét értelemszerűen nem próbálják erre felfűzni.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.