Gyorsan meglett a gyorsan ellopott Porsche terepjáró

2016.03.16. 19:10

Neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a március 13-án éjjel 11 óra körül, a Budapest VI., Káldy Gyula utcából ellopott Porsche Cayenne megkerült. Bár a kulcs nélküli indítású autók ellopására ma már komoly technikák léteznek, de ez esetben a tolvajok sokkal egyszerűbb módszerhez folyamodtak: úgy tűnik, ellopták az autó kulcsát.

Az ilyen esetek ellen végképp nehéz védekezni, de a tulajdonos megtette. A Porsche terepjáróban ugyanis volt műholdas biztonsági rendszer is, amely az egyetlen védelmet jelentheti a hasonló, műkedvelő autólopás esetén. Amennyiben ugyanis nem rejtik el a járművet nagyon gyorsan a műholdak szeme elől, és nem blokkolják a közelében a mobilhálózat működését (mobilneten kommunikál a rendszer), a jármű távolról is leállítható.

Arról nincs információnk, hogy az autóval együtt a tettesek is meglettek-e, és ezt cikkünk megjelenéséig a rendőrség sem erősítette meg. A hétfőn későn délután a police.hu-n megjelent felhívásban azonban a rendőrség nem az autót keresi (amelynek a rendszámát le is takarták a fotókon), hanem az elkövetők megtalálásában kéri a lakosság segítségét. Vagyis egyáltalán nem kizárt, hogy ekkor már az autó megvolt. Íme az elkövetők fotója, felismeri őket? Hívja a rendőrséget a 06-1-461-8141 számon.

Update: Miután tegnap délután rákérdeztünk az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjénél a Cayenne talányos eltűnésének és előkerülésének körülményeire, ma reggel megjött a válasz. Az autót már 14-én megtalálták, akkor, amikor a videó éppen a legjobban pörgött az interneten. Más hír is van, de nem a rendőrségtől. Egy neve elhallgatását kérő, de a riasztókhoz és az autók egyéb védelmi rendszerekhez értő szakember szerint nem lopták ki a Cayenne kulcsát a tulajdonos zsebéből, ahogy korábban írtuk. A tolvajoknál valóban lehetett két, viszonylag egyszerű kódismétlő eszköz, amelyek egyszerűen felerősítették a kulcs által folyamatosan kiadott, rádiófrekvenciás jelet, és ezt továbbították az autóhoz, majd így tudták azt elindítani. Ha értesülésünk igaz, a kulccsal vitték el a Porschét, de nem úgy, ahogy mindenki gondolná. 

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.