Ötvenéves a Corolla, így hát széthajtanak egyet

2016.06.19. 14:28

Idén ünnepli a Corolla bemutatásának ötvenedik évfordulóját a Toyota. A modell 1966 óta szerepel a kínálatban, azóta már a tizenegyedik generációja fut éppen. A megbízhatóságáról elhíresült típus kerek születésnapját stílusosan szeretnék megünnepelni, ezért rendesen megkínoznak egy klasszikus darabot.

Az első generáció végéről származó, 1970-es évjáratú példányt a The Great Race, azaz a Nagy Verseny elnevezésű megmérettetésen állítják rajthoz. Erről annyit érdemes tudni, hogy tíznapos, a versenyzőknek ennyi idő alatt mintegy négyezer kilométeres távot kell megtenniük. A San Francisco melletti San Rafaeltől indulnak, a cél pedig az Ilinois állambeli Moline. Persze ez a táv igazából nem jelenthet gondot az autónak, az ilyen rendezvények pedig nem is a száguldásról szólnak, inkább csillagtúra-jellegűek.

A versenyen mintegy 130 veterán autó vesz részt, egészen 1916-ig visszanyúlva. Izomautóktól a ritka európai klasszikusokig mindent várnak a szervezők. Egyenesen Japánból is érkezik négy csapat, csak azért, hogy teljesíthesse a távot.

A kis, hatvan lóerős Toyotát Jamie Bestwick vezeti majd. Ő az X-Games tizenháromszoros győztese – igaz, a BMX-esek között. Navigátora Laurence Foster lesz. Útközben vendégsofőrként becsatlakozik majd a Baja 1000 győzteseként ismert BJ Baldwin, a motokrosszos Andy Bell és a motorépítő, valamint –versenyző Roland Sands is.

A Toyota az elmúlt öt évtizedben mintegy 43 millió Corollát adott el. Ezt a konkrét példányt egy kaliforniai gyűjtőtől, Joji Luztól szerezték meg. A felkészítés során új féktárcsákat, versenyüléseket, légkondit, új felniket és gumikat kapott. A versenyt ezen a linken lehet majd követni. Ha minden igaz, szombaton el is rajtoltak, a célba érkezés kitűzött dátuma június 26.