Új gyorsulási rekord: másfél másodperc alatt százra

2016.06.24. 13:28

Elképesztően könnyű és apró versenyjárművel állították fel az új világrekordot: a Grimsel egy Formula Student versenygép, elképesztő méretű spoilerekkel.

A Zürichi Egyetem és a Luzeri Alkalmazott Tudományok és Művészetek Egyeteme közösen alapította és működteti az Academic Motorsports club Zürich – röviden AMZ – elnevezésű Formula Student csapatot, amely legújabb elektromos versenyautójával döntötte meg a fennálló gyorsulási világrekordot a villanyautók közt. A korábbi rekord 1,773 másodperc volt, amelyet a Stuttgarti Egyetem csapata tartott, ezt sikerült megjavítaniuk a svájciaknak: az autójuk 1,513 másodperc alatt érte el a száz km/h-s sebességet.

Az autó egyébként üresen mindössze 168 kilogrammot nyom, és négy, saját fejlesztésű kerékagy-motor mozgatja, amelyek összesen 200 lóerő és 1700 Nm nyomaték leadására alkalmasak. Ahogy a felvételen látszik, a pilóta is egy kistermetű, és valószínűleg kis súlyú lány – nyilván ezzel is igyekeztek minimalizálni az autó méreteit és tömegét.

A rekorddöntés persze nem teljesen öncélú mutatvány: a gyorsulási rekord megdöntése is pontokat hoz a Formula Student bajnokságban, amelyben világszerte mintegy ötszáz egyetemi csapat vesz részt, és amelyben az AMZ 2013 óta minden évben bajnok lett az elektromos kategóriában.