A Mercedes is a Formula E-be tart

2016.10.05. 14:26

A Mercedes olyan kedvező helyzetben van, hogy lefoglalhatott egy helyet a Formula E rajtrácsán már most, pedig csak a 2018-2019-es szezonban állnak rajthoz.

formulae

Az elektromos együlésesek versenye eddig is rengeteg érdeklődőt vonzott: a régebbi, fajsúlyosabb szereplők – az Audi, a Mahindra, a Renault és a DS – mellett a következő szezonban már ott lesz a Jaguar és a BMW is, és jelezte érdeklődését a Volvo gyári tuningrészlege, a Polestar is. Így lassan fogytán lesznek a helyek: a nevezési listán jelenleg tíz csapat szerepel, de a szabályzat szerint 12-nél több istálló nem is versenyezhet a Formula E-ben. Úgy néz ki, a nagy gyárak azóta érdeklődnek igazán a sorozat iránt, amióta lehetővé tették, hogy a versenygépek eltérjenek egymástól, hisz most már mindenki maga fejlesztheti a hajtásrendszert. Ugyanakkor azzal, hogy az autók többi része még mindig szabványos, a részvétel költsége még mindig nem elvetemülten magas – legalábbis egy F1-es csapat fenntartásának költségéhez semmiképp sem mérhető.

Emellett az autógyárak jövőképében egyre hangsúlyosabban szerepel az elektromos hajtás. A Mercedes például épp most jelentette be az EQ elektromos modellcsaládot – a Formula E-be is azért mennek a hivatalos indoklás szerint, mert úgy vélik, ezzel lehetőségük nyílik kipróbálni az utcai villanyautók számára kifejlesztett műszaki megoldások némelyikét. „A versenyzés mindig a műszaki fejlesztések terepe volt az iparág számára, és ez teszi a Formula E-t fontossá a jövőnk szempontjából.” - mondta Toto Wolff, a Mercedes versenyrészlegének igazgatója.