Hihetetlen, de ezen a törésteszten két új autó ütközik

2016.11.01. 18:59

Két szomszédos ország két olcsó új autóját küldte egymásnak egy amerikai közlekedésbiztonsági intézet. Az atipikus törésteszt brutális képeivel a különféle piacok törésbiztonsághoz való viszonyát szemléltette az Insurance Institute for Highway Safety.

A videón szürkében egy amerikai piacos Nissan Versa látható. A kis szedán az egyik legolcsóbb családi autó az USA új autó piacán, míg a piros Tsurura ugyanez igaz egy országgal odébb, Mexikóban. (Legalábbis még pár hónapig, azután ugyanis, hogy az NCAP egy idei töréstesztjén abszolút nulla csillaggal zárt, sikerült elérni végre, hogy jövő májusig kivezessék az első generációs Sentra alapjaira épülő autót, amihez az NCAP adatai szerint 2007 és 2012 között négyezer haláleset köthető Mexikóban.)

A 64 km/h-s, félátfedéses törésteszt képei magukért beszélnek. A gyakorlatilag a mai napig az 1992-es tervek  mintájára készülő Tsuruban a túlélés esélye közel nulla egy ilyen találkozásnál. A készítők célja ezzel az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, miért szükséges egységesen szigorú előírások bevezetése az új autók töréstesztje kapcsán a fejlett és a fejlődő országokban. A téma globális, mert amíg a mexikói új autó-piac jövőre megszabadul végre ettől a huszonöt éves technikától, addig például Indiában vagy Dél-Amerika országaiban szintén jelen van a probléma.