A világ összes pénzét megspórolonák az önvezető autók a gazdaságnak

2017.01.29. 11:26

Csak az Egyesült Államokban 306 milliárd dollárt (86 ezer milliárd forint) spórolnának évente a gazdaságnak az önvezető autók egy elemzőcég számításai szerint. Ha igazak a számok, Magyarországnak is megmaradna plusz néhány száz milliárd forint, ha kivennék az emberek kezéből a kormányt.

2-car-crash-2

Érdekes számokat közölt az ausztrál Global Positioning Specialist flottatanácsadó. A cég elemzői abból az arányszámból indultak ki, miszerint a közlekedési balesetek kilencven százaléka mögött emberi hiba áll, és eredményeiket arra alapozták, hogy ezen baleset mind elkerülhetőek egy megbízható, teljesen az önvezető rendszerekre bízott közlekedési rendszerben. Ez alapján végigvették több ország statisztikáit, és kiszámolták, hol mennyi veszik el az emberi hibából következő balesetekben.

A listát az USA vezeti. A 320 millió lakosú országban minden évben 340 milliárd dollár kárt okoznak a gazdaságnak a közlekedési balesetek, ami a GDP 1,9 százaléka. A cég számításai szerint 306 milliárd dollárt takarítana meg az ország full automata közlekedés mellett.

Névtelen.png

GDP-arányosan nézve néhol brutális számok jöttek ki. A katasztrofális közlekedési kultúrájáról ismert Indiában például a GDP három százaléka veszik el az utakon – itt évi 56 milliárd dollárt spórolna az országnak az önvezetők teljes elterjedése. A lista tizenharmadik helyén álló Dél-afrikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet a GDP-hez viszonyítva. Itt az ország gazdasági termelésének 7,8 százaléka veszik közlekedési balesetekben, 24 milliárd dollár.

road-accident

A 2015-ös statisztikák szerint Magyarországon évi 500 milliárd forint kárt okoznak a gazdaságnak a közlekedési balesetek. Ez az ország GDP-jének 1,5 százaléka. Ha helyes a 10/9-es arány az emberi tényezőről, akkor itt évi 450 milliárd forint megy kárba emberi hiba miatt. És ez csak a gazdasági oldal, a halálozások és maradandó sérülések számáról nem is esett szó.