Porsche 911 alapú lesz az új Audi sportkocsi

2017.02.03. 11:20

Meglehetősen feltűnő belső versenyhelyzetbe került az Audi R8 és a Porsche 911-es: a két típus egymás közvetlen vetélytársa, viszont műszaki szempontból nincs közük egymáshoz. Ám a legújabb pletykák szerint ez hamarosan megváltozik, a VW csoport erre is igyekszik költséghatékonyabb megoldást találni.

Az egyelőre névtelen, de több forrásból érkező és összecsengő információk szerint az Audi és a Porsche mérnökei együttműködve fejlesztik majd az R8-as utódját, méghozzá a következő Porsche 911-es alkatrészeinek felhasználásával. Az már kiderült, hogy a következő 911-es farmotoros lesz, akár az eddigiek, az Audi pedig valószínűleg marad a középmotoros elrendezésnél és a V10-es motornál, viszont úgy tűnik, az autók első fele ugyanazokra az alapokra épülhet, sőt, később az R8-as testvérmodellje, a kisebbik Lamborghini is megkaphatja a közösen fejlesztett technikát.

Elsőként a 992-es gyári számú új 911-es Porsche érkezhet meg: ezt valószínűleg 2019-ben kezdik bemutatni, igaz, az egyes változatok piaci bevezetése a Porschénél általában két évig is elhúzódik. A jelenlegi R8-as viszont 2014 óta kapható, azaz nem valószínű, hogy 2022 előtt leváltanák. Állítólag az a terv, hogy a Porsche szakemberei a 992-es bemutatása után az Audinál is besegítenek majd, hogy a 911-es alkatrészek minél nagyobb hányadát tudják felhasználni az R8 harmadik generációjában.