Pininfarina H600: elegáns Tesla rivális

2017.03.08. 17:27

A H600-ast a legtöbb új elektromos járműhöz hasonló misztikum övezi: a formaterv ugyan a Pininfarina műve – ennek megfelelően kifejezetten elegáns darab – a háttérben egy mindeddig lényegében ismeretlen távol-keleti cég áll, és olyan ígéreteket tettek, amelyek a jelenlegi elektromos szériagyártmányokat ismerve elég hihetetlenül hangzanak. Nem mernénk kijelenteni, hogy komolyan lehet venni a H600-ast, mint ahogy azt sem, hogy egyáltalán nem.

Azt mindenesetre jól mutatja az autó, hogy a Pininfarinánál még mindig első osztályú tervezők dolgoznak. A H600, amely egy bizonyos Hybrid Kinetic Group nevét és jelvényét viseli magát, elegáns, jó arányú luxusautónak tűnik, korszerű belső térrel, amely nagy teljesítményű és hatótávú, tisztán elektromos hajtásrendszert hordoz. A villanymotorok összteljesítménye 600 kW – innen a típusszám – azaz úgy 815 lóerő, amely az 1,87 tonnás járművet úgy 2,9 másodperc alatt gyorsítja százra. Ez önmagában nem nagy csoda, de az az ígéret, hogy 1000 km feletti távolság tehető meg egy töltéssel, elég meglepő.

A magyarázat a Pininfarina szerint részint a nagyon fejlett akkumulátor, részben egy apró, gázturbinás generátor, amely az akkut menet közben is képes tölteni. Sajnos épp ezekről a részletekről egyelőre elég keveset árultak el, mint ahogy az sem teljesen egyértelmű, hogy mi a cél a járművel, terveznek-e széragyártást, vagy csupán afféle demonstrációnak szánja a hong-kongi HKG, amely elsősorban elektromos járművek egyes rendszereinek gyártásával foglalkozik.