Biztonságosabb lehet az éjszakai vezetés

2017.03.20. 06:06

Az éjszakai vezetéssel sokaknak vannak gondjai. Egyrészt vannak, akik lakott területen kívül bizonytalanul kezelik a fényszórót is, másoknak pedig az út szélén feltűnő gyalogosok és az úttestre szaladó állatok jelentik a félelmet. A Ford újítása most nekik kedvez.

the-fear-that-comes-with-driving-at-night 100596213 l

Gyalogosfelismerőjük eddig is volt, most annyi történt, hogy továbbfejlesztették, így sötétben is használható. A lökhárítóba épített radar és a szélvédőnél elhelyezett kamera figyeli az autó előtti szakaszt, másodpercenként harminc képet továbbít. Ezeket a rendszer egy adatbázissal veti össze, amelyben gyalogosokra jellemző alakokat tároltak. Ha azonosságot észlel, tehát gyalogost érzékel, akkor hang- és fényjelzést ad. Ha a sofőr nem avatkozik be, az autó magától fékez.

A segédletet először zárt tesztpályán próbálgatták: a gyér kivilágítású környezetben életnagyságú bábukat löktek az autó elé. Párizsban és Amszterdamban már városi körülmények között is zajlik a tesztüzem - erről ugyan bővebb információ nincs, de nyilván megfelelő felügyeletet biztosítanak.

Az NHTSA (amerikai közlekedési hatóság) adatai szerint 2015-ben négyből három gyalogosgázolás éjszaka történt, ezért is fontosak a hasonló fejlesztések. A rendszer a tervek szerint a következő generációs Fiestába kerülhet először, az USA-ban pedig a 2018-as Mustang és F-150 kapja meg.