350 km/h a vége, de nincs pénz a gyártására

2017.04.17. 19:07

Igen komoly potenciál van a Lucid Motors elektromos szedánjában, az Airben. A startup vállalat fogta az egyik prototípust, és alaposan felhúzta a teljesítményét, majd bukócsövet is beszereltek, hogy rendesen megnyúzhassák, és tanulmányozhassák viselkedését a határon autózva.

Alpha Speed Car from Lucid Motors on Vimeo.

Az Airt az Ohio állambeli East Liberty városának Transportation Research Centerébe vitták el, ahol az oválpályán 350 km/h-s tempóval repesztettek. Itt a szoftver korlátozta a tempót. Arról persze nem beszéltek, hogy ennyire keményen kínozva mennyit megy el egyetlen feltöltéssel a Lucid Air, de ezúttal nem is ez volt a lényeg, a vevők aligha használják majd így az autót.

Már ha lesznek vevők, hiszen a Lucid Motors is ugyanazokkal a nehézségekkel szembesült, ami az autóipar legtöbb új belépőjét sújtja. Ez nem más mint a pénz, ugyanis a becslések szerint 700 millió dollárból tudnák felépíteni és beindítani Arizonába tervezett üzemüket. Ennek a töredéke, 240 millió dollár is elég lenne viszont ahhoz, hogy legalább kis példányszámban, legfeljebb évi tízezer autóval el tudjanak indulni.

A legnagyobb kihívást tehát nem a fejlesztés vagy a tesztek jelentik – de ezt már megannyi, a tanulmány bemutatása után elvérző márkánál láthattuk. A Lucidnál optimisták, és azt remélik, jövőre el tudják kezdeni a gyártást. Az Air tervezett ára 60 ezer dollár, vagyis 18 millió forint körül alakul majd.