Az EU-ba szállítanál? Megfizetsz!

2017.04.20. 09:36

Súlyos anyagi és adminisztrációs teher a magyar fuvarozóknak is, hogy több uniós országban az ottani minimálbért kell fizetniük a dolgozóiknak, ezért egyes fuvarozók visszavonulhatnak az európai uniós piacokról - mondta a Világgazdaság csütörtöki számában adott interjúban Somogyi Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára.

A főtitkár szerint elfogadhatatlan, hogy a közúti áru- és személyszállításra kiterjedjen a kiküldetési irányelv hatálya (azaz, hogy a munkavállalóknak meg kell kapniuk annak az országnak a minimálbérét, amelyikben dolgoznak). Mint mondta, az Európai Bizottság - az MKFE és további tíz uniós tagország fuvarozóinak folyamatos tiltakozása ellenére - sem próbál gátat szabni az unió alapelveivel ellentétes adminisztratív és bérfizetései szabályok bevezetésének.

A főtitkár szerint ezeknek a szabályoknak a betartása olyan nagy mennyiségű adminisztrációs feladatot ró a kisvállalkozásokra, amelyek ellehetetlenítik a működésüket. Mint mondta, máris több vállalkozás jelezte, hogy a bizonytalan jogi helyzet és a kilátásba helyezett irreálisan magas bírság miatt visszavonul egyes uniós piacokról.

„Becslésünk szerint a fuvardíjakat legalább 15, de bizonyos esetben akár 30 százalékkal kellene emelni, hogy a pluszköltségek mellett is rentábilisan működjön egy gazdaság” - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezzel szemben a piac jelenleg is nyomott árakat diktál, a megrendelők egyelőre elutasítják az áremelést. További veszély, hogy az Európai Unión kívülről érkező, valóban dömpingáron dolgozó fuvarosok miatt ezek az árak tovább csökkenhetnek. 

Egyre több EU-s ország lépteti életbe a rendeletet

ami az országba belépő fuvarozóknak kötelezővé teszi a helyi minimálbér megfizetését. Ausztriában például az év eleje óta érvényes, ahol a minimálbér 1500 euró, de a kötelezően fizetendő bért kategóriánként állapítják meg. Ez nem csak a kamionokra, hanem a 3,5 tonna alatti haszonjárművekre is igaz, viszont például a csak saját magukat foglalkoztató egyéni vállalkozókra nem vonatkozik. Mindenki másnak a szokásos iratokon kívül ott kell legyen egy német nyelvű munkaszerződés, bérjegyzék, kifizetési igazolás és a bérbesorolásra vonatkozó dokumentum.

A belépés előtt be kell jelenteni a kiküldetést az interneten. Aki ezt elfelejti, annak elég sokba fog kerülni az út, első körben a munkavállaló 10 ezer, a munkaadó 20 ezer eurót fizethet, de ha a munkavállaló visszaeső, akkor akár 50 ezer euróval is díjazhatják a feledékenységet.