Ennyire drága egy villanyautó-akkumulátor

2017.06.13. 06:32

A villanyautók ára alapján eddig is sejthettük, hogy az akkumulátor nem olcsó egy ilyen járműhöz, de most az is kiderült, hogy pontosan mit kérnek egy ilyen csomagért. Ám a GM szerint ennek nincs sok jelentősége, de még nincs elég tapasztalat, hogy biztosak lehessenek ebben.

boltxr

A Chevrolet Bolt akkumulátora 60 kWh-s, összesen 288 cellából áll, pontosabban három párhuzamosan kötött, egyenként 96 cellás füzérből. Egy ilyen csomag pedig listaáron 15 734 dollárba kerül, ami átszámítva úgy 4,3 millió forintnak felel meg. Az EPA mérése szerint ezzel úgy 383 kilométer megtételére van lehetőség egy töltéssel, de sokan aggódnak, hogy a Li-ion akkumulátorok a használat során veszthetnek a töltéstároló képességükből. A GM ugyanakkor piactól függően 8 vagy 10 év, illetve 160 vagy 240 ezer kilométer garanciát vállal az akkumulátorokra, azaz az első tulajdonosoknál ha ki is jön egy efféle hiba, valószínűleg nem kell kifizetni az akkumulátor-csere horribilis árát.

A GM szerint előző környezetbarát modelljük, a Chevrolet Volt (Európában Opel Ampera) akkumulátorait még egyszer sem kellett garanciában cserélni. Abban azonban nem vagyunk biztosak, hogy az összehasonlítás megállja a helyét. A Voltban jóval kisebb az akkumulátor – 16-17 kWh-s, az évjárattól függően – és a hajtás jelentette terhelés egy részét nem az akkucsomag, hanem egy benzinmotor viselte.

A Chevrolet Bolt Európában is bemutatkozott Opel Amepera-E néven, bár egyelőre hiánycikk, a megrendelőknek akár több mint egy évet kell várniuk a szállításra.