A legerősebb Corvette meghal, ha hajtják, a tulajdonosok perelnek

2017.06.14. 17:37

Sokat árthat az amerikai sportkocsilegenda jó hírének, ha a kellemetlen ügy méregfogát nem tudja kihúznia a General Motorsnak. Kiderült ugyanis, hogy a Corvette Z06-tal egyszerűen nincs értelme versenypályára menni, mivel nem bírja az ott jellemző terhelést.

A Corvette-nek jó hatvan éve az hozta meg a sikert, hogy versenypályán is megállta a helyét, most pedig abba bukhat bele, hogy ez már nem igaz. A legerősebb változatot, a 650 lóerős Z06-ot sokan azért vették meg, mert az adatok alapján sejthető, hogy méltó ellenfele bármelyik európai szupersportkocsinak. És ez igaz is lenne, ha bírná a terhelést, de nem bírja. A beszámolók szerint a 2015 óta kínált modell, amelyet 6,2 literes, kompresszoros V8-as motor hajt, összesen 15 percig működik megfelelően, aztán túlhevül, és hogy megelőzze a maradandó károsodást, az elektronika drasztikusan visszaveszi a teljesítményt. Ráadásul ezt viszonylag hirtelen teszi, ami versenypályán akár veszélyhelyzetet is előidézhet.

A tulajdonosok most közösen indítanak pert a General Motors ellen, mondván, hogy a Corvette hirdetései azt ígérték, valódi, kompromisszumoktól mentes pályagép, de emellett azt is állítják, hogy a túlhevülés időnként közúton is előfordul, és előfordul, hogy drága javítási igényű meghibásodáshoz vezet. A GM álláspontját egyelőre nem ismerjük, viszont kifejezetten érdekes, hogy bár a 2017-es Corvette már átdolgozott hűtőrendszert kapott, a periratok szerint ez is hajlamos a túlmelegedésre.

A GM egyébként egészen rosszul is kijöhet a dologból, hisz a Corvette talán a legnépszerűbb sportkocsi napjainkban: csak Z06-ból szűk két és fél év alatt 30 ezer példányt adtak el, és nem elképzelhetetlen, hogy a per eredményeképp a hibák kijavítására és kártérítés megfizetésére kötelezik az amerikai gyártót.