Ezekkel lehet megállítani a kamionos terroristákat

2017.06.16. 10:12

Teherautókkal és más járművekkel már évtizedek óta támadnak a terroristák, így több nagyon hasonló elv szerint működő berendezés is elérhető a piacon. Ezek a fajta útakadályok hamarosan több európai nagyváros belvárosában is megjelennek.

A tavalyi berlini karácsonyi vásár halálkamionja. Hamarosan elkerülhetőek lesznek a hasonló támadások?
A tavalyi berlini karácsonyi vásár halálkamionja. Hamarosan elkerülhetőek lesznek a hasonló támadások?

A katonai célú létesítményeket Afganisztánban, Irakban és újabban Szíriában is sűrűn támadják terroristák valamilyen járművel, főként teherautókkal. Az ilyen támadások kivédésére sok cég kínál megoldásokat. Ezen berendezéseknek két közös vonása van: az egyik, hogy faék egyszerűségűek, a másik pedig, hogy nem csak a támadó jármű megállítása a céljuk, hanem annak megsemmisítése is.

Az egyik legegyszerűbb ilyen eszköz egy felnyitható rámpa, amelynek a magasabb oldala a támadó szándékú jármű felé esik, így a felnyitás után megállítja azt. Ezeket a rámpákat az útfelületébe is be lehet süllyeszteni, de mobilak is lehetnek és több lépcsőben is telepíthetők. Napjainkban azonban nem csak ezt a végtelenül egyszerű megoldást alkalmazzák, hanem bonyolultabbakat is, például olyan masszív sorompókat, amelyekbe egy erős sodronyt építenek, így ez a sorompó akár egy negyventonnás kamion fülkéjét is leszakíthatja. De a legújabb útfelületbe süllyeszthető oszlopok is képesek megállítani a polgári járművekkel támadó terroristákat.

berbt

Most néhány európai nagyváros úgy döntött, az elmúlt időszakban előforduló teherautós támadásokat a fentebb említett rendszerekkel próbálják megelőzni. Főként a belvárosi frekventált helyszínekre telepítenének ilyeneket, megfűszerezve némi high-tech megoldással. Berlinben például több lépcsős rendszert telepítenének főként útfelületbe süllyeszthetőt, de az időszakos rendezvényekre mobil eszközökkel is kiegészítenék ezt. A több lépcső azt jelenti, hogy egyazon útvonalon több ilyen védelmi eszközt telepítenek és kamerákkal figyelik azokat. Ha meg kell állítani egy támadást, akkor mind a telepített, mind a mobilrendszereket távolról aktiválják, így elvileg bármilyen járművet megtudnak állítani még mielőtt az elérné a célját.

Persze nincs új nap alatt, hiszen a kiemelt védettségű objektumokat évek óta ilyenekkel védik szerte a világon. A szemfüles olvasó Budapesten is láthat ilyeneket, például a brit és az amerikai nagykövetség környékén.