Kalapács alatt Steve McQueen Porschéja

2017.06.25. 14:12

Igazán különleges autót kínál eladásra a Gooding & Company idén Pebble Beachen. Az 1970-es évjáratú Porsche 917-es a Le Mans című filmben szerepelt, Steve McQueen autójaként.

A vásznon McQueen a Porsche gyári pilótáját alakította, aki a huszonnégy órás versenyen a Ferrarival volt nagy küzdelemben a győzelemért. Igaz, ő maga valójában nem is vezette ezt az autót. A 917-esnek egyébként kettős szerepe volt: nemcsak feltűnt a filmben, de egyes jelenetekhez kamerát is szereltek rá, azzal rögzítve bizonyos felvételeket.

A filmes vonatkozáson túl a Gooding & Company leírásából az is kiderül, hogy 1970-ben tényleg feltűnt a Le Mans-i huszonnégy óráson a Porsche: tesztautóként használták. Az egyik gyári pilóta, Jo Siffert meg is vette, ő adta kölcsön a forgatáshoz McQueenéknek.

Siffert halála után az autónak egy időre nyoma veszett, 2001-ben került elő egy franciaországi raktárból. Azt követően felújították, és 2014-ben egyszer már el is árverezték. Azt nem közölték, mindössze három év után miért akar megválni tőle gazdája, mindenesetre most egy újabb - igaz, kisebb mértékű - felújításon esett át. Várhatóan 13-16 millió dollár közötti összeg folyik majd be érte, tehát közel 4,5 milliárd forintot is érhet.