Ezek közül Év Autója lesz az egyik

2017.06.26. 15:10

Ez az első lista egyelőre mindenféle szűrés nélkül tartalmazza azokat az autókat, amelyek eséllyel pályázhatnak az Év Autója díjra a 2018-as évben. Akad köztük néhány, amelyet eddig még nem láthattunk, olyan is, amelynek a megjelenése egyelőre kérdéses, és persze olyan is, amelyről már most sejthető, hogy a zsűri irányelvei szerint semmi esélye a cím megnyerésére.

COTY

A hosszú listából az év végére lesz egy rövidebb, héttagú, amelyről aztán a 2018-as Genfi Autószalon előtt választják ki a végső győztest. Elvileg ugyan nincsenek kőbe vésett szempontok az Év Autója választás során, de a korábbi évek gyakorlata azt mutatja, hogy a szélesebb kör számára érdekes modelleket szoktak a hetes listára válogatni. Így egy Ferrari 812 Superfast, egy McLaren 720S vagy egy Rolls-Royce Phantom kis eséllyel pályázik a bejutásra, szemben mondjuk egy Alfa Stelvióval, Ford Focusszal, Kia Stingerrel vagy VW T-Roc-kal. Az idei lista egyébként kifejezetten hosszú, ami jól jelzi az európai piac felpezsdülését: a 2008-ben kezdődött recesszióból mostanra feltápászkodott Európa is, így a gyártók is nagyobb intenzitással újítják meg kínálatukat.

812 Superfast Ferrari
812 Superfast Ferrari

Több olyan névvel is találkozhatunk, amelyet egyelőre titokban tart a gyártó, vagy legfeljebb előzeteseket közölt eddig, de az év végéig – célszerűen legkésőbb az ősz folyamán – biztosan bemutatkozik. Ilyen a Bentley Continental GT, a BMW X3, a Ford Focus, a Jaguar E-Pace, a Lamborghini Urus, a Rolls-Royce Phantom, a VW T-Roc és a Volvo XC40. Érdekes, hogy a Tesla Model 3 is ott van a listán, azaz a kaliforniai villanyautó-gyártó az év végéig legalább öt európai országban is piacra akarja dobni az eddigieknél jóval olcsóbb típust.

Végezetül itt van maga a lista, érdemes átfutni, ha másért nem, hát mert korrektül összefoglalja az idei év legfontosabb európai újdonságait.

Típus
Alfa Romeo Stelvio
Alpine A110
Audi A8
Bentley Continental GT
BMW 5-series
BMW X3
Citroën C3 Aircross
DS7 Crossback
Ferrari 812 Superfast
Ford Fiesta
Ford Focus
Honda Civic
Hyundai i30
Hyundai Kona
Jaguar E-Pace
Jeep Compass
Kia Picanto
Kia Rio
Kia Stinger
Kia Stonic
Land Rover Discovery
Lamborghini Urus
Lexus LC500
Mazda CX-5
McLaren 720S
Mini Countryman
Mitsubishi Eclipse Cross
Opel Ampera-e
Opel Insignia
Opel Crossland X
Opel Grandland X
Porsche Cayenne
Range Rover Velar
Renault Koleos
Rolls-Royce Phantom
Seat Arona
Seat Ibiza
Skoda Karoq
Ssangyong Brexton 
Subaru XV
Suzuki Ignis
Suzuki Swift
Tesla Model 3
VW Arteon
VW Polo
VW T-Roc
Volvo XC40
Volvo XC60