A BMW is megcsinálja a maga szupersportkocsiját?

2017.10.25. 06:33

Évek óta a levegőben van egy BMW sportkocsi kifejlesztésének lehetősége, és a Mercedes Project One megjelenése végre lendületet adhat az ügynek.

A BMW és a Mercedes versengésének újabb színtere lehet a szupersportkocsik piaca. A Mercedes 2019-ben kezdi gyártani méregdrága utcai sportautóját, amely a Formula-1-es versenygép motorját örökli, és a BMW alelnöke azt mondja, készen állnak a válaszra, ha a cégvezetés megadja a jelet. „Készíthetnénk egy ilyen típust, de nem látszik a piaci igény. A cég most jobban koncentrál a jövő mobilitásának eszközeire, de ha úgy döntenénk, meggyőződésem, hogy meg tudnánk csinálni a saját szupersportkocsinkat”- mondja Dirk Hacker.

Nem ez az első alkalom, hogy felmerül egy kivételesen erős és drága sportkocsi kifejlesztésének ötlete a BMW-nél, de eddig a vezetőség minden alkalommal nemet mondott egy efféle erődemonstrációra. A legközelebb a 2008-as M1 Hommage tanulmánnyal jutottak a megvalósításhoz, de ez alighanem a legrosszabb pillanatban érkezett: még abban az évben kirobbant az amerikai bankválság, amely elmosott minden olyan tervet, amely nem kecsegtetett közvetlen haszonnal. A szupersportkocsi-gyártás pedig nem kifizetődő műfaj: ha hajt is hasznot, csak áttételesen, a márkaarculat javításával, a fejlesztés viszont mindig drágább, mint amit az eladásból várható bevétel révén fedezni tudnak.