Saját autómárkát alapít Törökország

2017.11.03. 12:25

Nem elég a sok nagy külföldi márka helyi gyártása, saját autógyártót is akar Törökország. Négy éven belülre ígérik egy új török márka első autójának forgalmazását. 

htr

Új autógyártó konzorcium születését jelentette csütörtökön Törökország állami hírügynöksége. Az Anadolu Gorup, a BMC, a Kiraca Holding, a Turkcell és a Zorlu Holding nagyvállalatok által alapított konzorcium feladata lesz, hogy mindössze szűk két éven belül, 2019-re elkészítse saját, helyi gyártású autóját, aminek értékesítésére 2021-et célozták be. A további részletek sajnos nem ismertek, de a céldátumok mindenesetre bátran rövidek. 

Törökország ugyan már most nagy autóiparral bír, de ez a nagy külföldi gyárak érdeme. Gyártat az országban többek közt a Toyota, a Fiat, a Hyundai és a Ford, és bár a saját autógyártásnak is többször nekifutottak már az országban, ezidáig a Fiat-liszenszes Tofas-okon és néhány rövid életű próbálkozáson túl nem sikerült nagyot alkotni. A most alapult konzorcium mögé a nem épp demokratikus hatalomgyakorlásáról ismert Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök beállt, így várhatóan akár komoly anyagi áldozatok árán is, de most lesz valami a törökök saját autójából.