Toyota: csak biztonságos robotpilótát kínálnánk

2017.11.08. 16:45

A Toyota alelnöke, Didier Leroy beszélt a cég önvezető autókkal kapcsolatos terveiről. A legfontosabb üzenet: nem kockáztatják senki életét azzal, hogy elsietik a technológia bevezetését.

Önvezető tanulmányokat már láttunk a Toyotától, de a technológia bevezetését nem sietik el
Önvezető tanulmányokat már láttunk a Toyotától, de a technológia bevezetését nem sietik el

„Nem akarunk elsők lenni ezen a téren: egyszerűen nem vállalhatjuk a kockázatot. Amikor valaki autót vesz, biztos szeretne lenni benne, hogy abszolút biztonságos terméket kap. Ha a technológia nem tökéletesen biztonságos, az beláthatatlan következményekkel járna a márka megítélésére nézve... Mondjuk, hogy kifejlesztünk egy autót kormánykerék nélkül. Azt mondjuk önnek, hogy ezzel a megoldással átlagban ötödére esik vissza a közúti balesetek száma, de azt nem garantálhatjuk, hogy nem hal meg senki az önvezető rendszer hibájából. Ön beleülne egy ilyen járműbe?” - összegezte Leroy, amit a Toyotánál gondolnak a kérdésről.

Akadnak olyan gyártók, amelyek már most is kínálnak korlátozott képességű önvezető rendszereket, de olyat, amely ne igényelne időnként emberi beavatkozást, még senki nem készített, beleértve a Tesla Autopilot-ját is. A Toyota óvatossága érthető: az önvezető elektronika nem olyan, mint egy elcsűrt fedélzeti számítógép, ahol legfeljebb dühöng az ember egy kicsit a randa grafikán vagy a megtalálhatatlan menüpontokon, aztán vagy megszokja, vagy nem használja. Ha a robotpilóta rosszul működik, az életekbe fog kerülni, az ilyesmit pedig a világ egyik legnagyobb autógyártójának neve sem bírja el.