Új kínai partnert talált a Ford

2017.11.10. 14:31

A Ford már most is két kínai autógyártóval tart fenn vegyes vállalatot, de most megkötötték a harmadik ilyen szerződést, a Zotye Autóval. A cél állítólag egy közös villanyautó-gyártó üzem felépítése, és új elektromos modellek kifejlesztése.

Nyilvánvalóan arról van szó, hogy a Ford igyekszik megfelelni a nemrég bejelentett kínai szabályoknak, amelyek szerint 2020-tól az újonnan eladott autók 12%-ának elektromos hajtásúnak kellene lennie. Egyszerűbben fogalmazva úgy kell összeállítani a kínálatot, hogy minden 8. vásárló elektromos autóért térjen be a kereskedésekbe. Ez elég meredek feltétel, de úgy tűnik, a Ford talált egy megoldást. A Zotye már most is gyárt elektromos miniautókat – a Ford várhatóan ezekre alapozva alakít ki új típusokat, amelyekkel kiegészítheti kínai palettáját.

A vegyesvállalat összesen mintegy 756 millió dollárból jön létre, és a hatályos kínai szabályozással összhangban a két partner 50-50%-ban birtokolja majd az új Zotye-Ford céget. A tervek közt szerepel egy közös fejlesztőközpont és egy vadonatúj üzem létrehozása a kelet-kínai Csöcsiang tartományban, és egy új márka piaci bevezetése is, amely kizárólag elektromos autókat kínál majd. A tervek egy részét még nem hagyták jóvá a kínai hatóságok, de ez általában csak idő és pénz kérdése.