Ferenc pápa kapott egy Lamborghinit, de nem tartja meg

2017.11.15. 16:19

A katolikus egyház feje közismert szerény ízléséről: legutóbbi Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával egy Fiat 500 L-ből integetett híveinek, otthon pedig egy viszonylag szerény Hyundai Santa Fe-t használ nyilvános szereplései alkalmával, a korábbi Mercedes helyett. Alighanem a Lamborghininél is sejtették, hogy az egyedi, arany csíkozással díszített hófehér Huracánt túlzásnak tartja majd – így is lett.

A Vatikán hivatalos közleménye szerint a pápa a Sotheby's aukciós házra bízza vadiúj Lamborghinijének értékesítését, és a befolyt összeget jótékonyságra ajánlja. Három célra fordítják a pénzt: az Iszlám Állam által elüldözött keresztények otthonainak és templomainak újjáépítésére a Ninive síkságon, az elrabolt és prostitúcióra kényszerített nők megsegítésére, illetve egészségügyi segélyekre Afrikában.

Hasonló árverést már tartottak korábban is: akkor a pápa egy ajándék Harley Davidson motorkerékpárt kínált fel eladásra, amely valós értékének durván a 25-szöröséért, 241 ezer euróért kelt el. Az egyedi Lamborghini új ára durván 180 ezer euró, azaz ha hasonlóan sikeres volna az árverés, akár 4,5 millió euró juthat a Vatikán által megjelölt nemes célokra.