Ez a fura karfiol a villanyautózás jövője?

2017.12.04. 15:37

Bár manapság egyre többen várják a megváltást a szilárd elektrolitos akkumulátoroktól, a Samsung kutatói nem egy elérhetetlen technológiát fejlesztenek, hanem egy olyan megoldást, amely néhány éven belül gyártásba küldhető, és nem igényli új gyártási eljárások kidolgozását.

grapheneball

A nagy találmány neve grafén-labda, és a Samsung Advanced Institute of Technology dolgozta ki, a Li-ion akkumulátorok elektródáinak hordozójaként. Óriási felületű grafit-nanocsövekből álló elektródákkal már eddig is kísérleteztek, de a SAIT kutatói azt állítják, sikerült megoldaniuk a tömeges előállítás problémáját, sőt, a jelenlegi gyártási módszerekbe alig kell belenyúlni az új típusú grafén-elektródás akkumulátorok gyártásához.

A nagy felületű elektródákkal állítólag 45%-ot nőhet az akkumulátorok energiatároló képessége azonos méretek mellett, de ami a lényeg, az ötödére csökkenthető a gyorstöltés. A kutatók szerint egy tipikus autó-akkumulátor akár 12 perc alatt teljesen feltölthető lenne. Egyelőre nem tudjuk, hogy az új technológiát mennyi idő lesz szériagyártásba küldeni – ez alighanem eltart egy-két évig, még úgy is, hogy nem kell minden gyártósort átállítani – de ha a SAIT kutatóinak ígéretei igaznak bizonyulnak, az újabb nagy lépés lehet az elektromos autók tömeges elterjedése felé.