A Volkswagen bevásárolná magát a GAZ-ba

2017.12.06. 15:31

Ahogy az orosz autópiac lassan magára talál, a nagy autógyártók úgy mutatnak egyre nagyobb érdeklődést a helyi gyártás iránt. A Volkswagen már a szankciók előtt partneri viszonyra lépett a GAZ-zal, de a Reuters híre szerint most annak a lehetőségét keresik, hogy tulajdonrészt vásároljanak az orosz autógyártóból.

gaz-wv

A GAZ fő tevékenységi köre ma is a haszonjármű-gyártás, személyautó-gyártási kapacitását pedig a Volga Siber gyártásának 2010-es leállítása után a Volkswagennek adta bérbe. A GAZ-nál így most Škoda Yeti és Octavia készül, de úgy hallani, a Volkswagen átalakítaná a kapcsolatot, és tulajdonrészt vásárolna az orosz partnerből. A GAZ jelenleg a Basic Element nevű csoport része, amely Oleg Gyeripaszka oligarcha-milliárdos érdekeltségébe tartozik.

A Reuters névtelen belső informátorokra hivatkozva azt írta, hogy jelenleg még folynak a tárgyalások, a két fél igyekszik előnyös megegyezést összehozni. Elvben a VW-GAZ szövetség kiterjesztése mindkét fél számára jó lehet: a GAZ megszabadulna a költséges modellfejlesztés nyűgjétől, a Volkswagen viszont erős jelenlétet nyerne Oroszországban, ahol a konkurencia most nem olyan erős, mint néhány éve, mivel több piaci szereplő – például a General Motors – egyszerűen bezárta helyi képviseletét az alacsony keresletre hivatkozva.

A legerősebb konkurens persze a Renault lehet, amely a Ladával a kezében stabil piacvezető helyzetbe került, de a GAZ révén a Volkswagen is erős pozícióra tehet szert rövid időn belül.