Félelmetes sportkocsi készül a Toyotánál

2017.12.15. 10:59

A Toyota egyértelműen igyekszik feledtetni az éveket, amelyek sportos modellek nélkül teltek: a házi tuningcég, a Gazoo Racing ontja magából az újabb és újabb gyors, vagy csak látványos Toyota átdolgozásokat. Ez azonban valami más: nem néhány jópofa spoiler és egy erősebb motor egy Yarison, hanem méregdrága versenytechnika, egy egész picit megszelídítve.

grss

Egy szem előzetes fotója is sokat elárul az autóról. A kabin és környéke egyértelműen az LMP1 versenyautó-prototípusok sémáját követi – nem csodálkoznánk, ha az utascella egyenesen a TS050 versenygépből származna – viszont a körítés sokkal elegánsabb, jobb arányú. Az összkép olyan, mintha a Gazoo Racing a Mercedes Project One-hoz hasonló utcai versenyautót állított volna elő, és tulajdonképp utaltak is erre. „A tanulmány a 2018-as nürburgringi 24 órás versenyre szánt autónk előfutára.” - állítják a gyáriak a Twitteren. Azon a versenyen viszont nincs prototípus-kategória, minden, amit elindítanak, utcai autókon alapul. Magyarul ez az űrhajó nem valami egyedi darab, legalább néhány százat el kell belőle készíteni, hogy rajthoz állhasson a Nürburgringen.

Hogy milyen hajtás rejtőzik a látványos burkolat alatt, azt egyelőre nem árulták el, de egy ilyen alacsony, és valószínűleg könnyű karosszéria gyors mozgatásához nem kell képtelenül nagy teljesítmény, akár egy GT86 négyhengeres motorjával is gyorsabb lehet, mint nagyjából bármelyik utcai sportkocsi. És az az érzésünk, annál azért komolyabb hajtást farag bele a Gazoo Racing.

A tanulmányt érdekes módon nem nagy nemzetközi közönség előtt tervezik leleplezni: a január 12-én nyitó Tokyo Auto Salonon mutatkozik be, amely afféle belpiacos esemény a japán autóipar számára, sokkal kevesebb külföldi szemnek szánt járművel, mint a két évente megrendezett Tokyo Motor Show.