Ismerd meg a taxist, aki Focus RS-nek nyomja

2018.01.28. 14:30

Nézzünk csak szét a világban, mivel taxiznak a legszívesebben: volt idő, amikor a Földet is ezerszer megkerülő dízelek voltak a legnépszerűbbek, most meg számos európai nagyvárosban a hibrid Prius a sláger. A norvég Evald Jåstad viszont inkább saját útját járja.

 

Aki valaha ült már be úgy taxiba, hogy igazán sietett, és csak azon imádkozott, hogy a sofőr valahol hozzon pár percet, most megtalálhatja a hősét. Az Odda közelében élő Jåstad ugyanis egy Focus RS-sel szolgáltat, az elmúlt másfél évben mintegy 127 ezer kilométert tekert a hot hatch-be. A 350 lóerős autót az ügyfelek csak Kék Villámnak becézik. Nemcsak fiatalok kedvelik az RS-t, törzsutasnak számít nála egy 96 éves néni is.

Jåstad kétgyermekes családapaként minden napját azzal indítja, hogy a vidéki skandináv tájon autózik tizenhat kilométert az óvodáig. Fiat útközben gyakran felkiált: apa, adj gázt, adj gázt!Miután elbúcsúzott gyermekétől, várja a helyiek és a turisták hívásait – kedvenc fuvarjai a közeli Trolltunga sziklanyelv közelébe vezetnek.

A Focus RS-sel taxizó norvég sofőrről a Ford készített egy ötperces kisfilmet, amelyet egészen használható magyar felirattal is meg lehet nézni: