Korlátozott jogosítvány jöhet Angliában

2018.02.19. 06:08

Új rendszert vezetnének be az autós jogosítványokra az Egyesült Királyságban. A statisztikák szerint ugyanis nagyon sok balesetet fiatal vagy tapasztalatlan sofőrök okoznak. Négyből egy friss jogsis két éven belül részese lesz valamilyen balesetnek.

f65ee3a04acfc4170e9330fa14de858a

A megoldást valamilyen korlátozott vagy sávos jogosítványban látják. Erről beszélt többek között Theresa May miniszterelnök is, igaz, nem részletezte, hogy pontosan milyen megoldásban gondolkodnak. Az egyik lehetőség akár a a teljesítménykorlátozás is lehetne, hasonlóan ahhoz, ahogyan idehaza a motorkerékpárok skálázódnak.

A másik pedig az északír gyakorlathoz hasonlóan a kezdő státuszra utaló jelzés és valamilyen sebességkorlátozás lenne. Ott például 45 mérföld per óránál, vagyis 72 km/h-nál nem mehetnek gyorsabban a kezdő jogsisok. Ez persze közel sem biztos, hogy ideális megoldás, mert sok esetben feltarthatják a forgalmat, ami feszültségeket szíthat a közlekedők között.

Az Auto Express magazin kutatási eredményekre hivatkozva azt írja, azokban az országokban, ahol valamilyen korlátozás érvényben van a kezdő sofőrök számára, kedvezőbb képet festenek a baleseti statisztikák.