2018.04.03. 06:05

A tavalyi Frankfurti Autószalonon tűnt fel a BMW standján a Mini Electric Concept. A futurisztikus külsejű, letisztult, bár kissé steril tanulmányautóból 2019-re ígértek szériamodellt. Most a New York-i szalonon mutattak újabb villany-Minit, de egészen másmilyet.

Ezúttal ugyanis egy klasszikus Miniből - tudják, amelyik még tényleg kicsi volt - faragtak elektromos autót. 38 lóerős villanymotort építettek be, a lítium-vas-foszfát akkumulátorcsomagot pedig a hátsó üléssor helyére szerelték. A kiskocsi végsebessége 120 km/h, egy töltéssel valamivel több mint száz kilométert tud megtenni, és akár a háztartási 220 voltra is rá lehet dugni.

Az átépítést végző csapat vezetője, Moritz Burmester azt mondta, minden szükségtelen alkatrészt - így a hátsó üléseket, a benzintankot és a kipufogórendszert is - kidobtak az autóból, ennek köszönhetően tudták tartani az eredeti autó 770 kilogrammos súlyát.

Az elektromos ős-Mini egy 1998-as gyártású autóból készült, mindössze ez az egy példány létezik. Nyilván nem is cél, hogy sorozatgyártásba küldjék, inkább üzenetértéke van: azt próbálják vele bizonyítani, hogy a márka arculatának, karakterének megtartása mellett is át tudnak állni a modern technikára.