2020-ra magától parkolna a legtöbb Volkswagen

2018.04.15. 14:31

A Volkswagen-csoport azt szeretné elérni, ha 2020-ra a mostaninál sokkal elterjedtebb, mondhatni általános lenne az autonóm parkolás. Most éppen egy olyan technológiát tesztelnek, amely akár a reptéri parkolókban is nagy segítséget jelentene az autósoknak.

Szerintük ugyanis sokaknak nagyon stresszes az a helyzet, amikor a repülőhöz sietve egy zsúfolt parkolóban kell helyet találni, majd gyorsan leparkolni, hogy aztán buszra pattanva siessenek tovább, és még éppen időben elcsípjék a járatot. Azt mondják, a munka nagy részét rá lehetne bízni az autóra.

A hamburgi repülőtér közelében, egy többszintes parkolóházban tesztelik a rendszert, amely részben előrefoglaláson, részben pedig az autonóm parkoláson alapul. A lényege, hogy a sofőr a megfelelő alkalmazás segítségével lefoglal magának egy parkolóhelyet, majd az autót egyszerűen otthagyja a bejáratnál. A megfelelő jelzésekkel ellátott parkolóházban az autó aztán egy szabad helyhez navigál, és beparkol oda.

Amikor a tulajdonos a repülőutat követően visszaér az autóhoz, az alkalmazás segítségével jelzi, hogy megérkezett. Ekkor a kocsi önállóan elhagyja a parkolóházat, a vezetőnek csak a kijáratnál kell beülnie, és átvennie az irányítást. Amíg a jármű kiáll, van idő rendezni a parkolási díjat is.

A próbaüzemben a Volkswagen, az Audi és a Porsche is részt vesz, és egyelőre csak lezárt parkolóházakban végzik a próbákat. Ha már elegendő információt és tapasztalatot gyűjtöttek, élesben is elkezdik a teszteket. Terveik szerint 2020-ra már sorozatgyártású járművekben is találkozhatunk a technológiával, ugyanakkor az is fontos, hogy fogadásukra a parkolóházakat is megfelelően fel kell készíteni.