Páncélozott Peugeot 205-öst, valaki?

2018.04.20. 06:11

A jól fejlett paranoia és a végtelen nagy vagyon különös torzszülöttje ez a Peugeot 205 GTI, amelyhez hasonló jármű is alig született. Ez a példány ugyanis golyóálló: azért készült, hogy gazdája sofőrös limó, azaz feltűnés nélkül, mégis teljes biztonságban közlekedhessen.

Az autót 1990-ben rendelte Bertrand Arnault, az LVMH elnöke – ez a cég a világ legnagyobb luxuscikk-gyártója, és Arnault jelenleg a leggazdagabb francia – kifejezetten azért, hogy egyedül is közlekedhessen, feltűnés nélkül. Akkoriban a 205 GTI Franciaországban kifejezetten gyakori jelenség volt, e Arnault úgy vélte, egy egyszerű szériakocsi nem lenne elég biztonságos, ezért a Labbé nevű céggel lepáncéloztatta.

A 2-es szintű védelem ugyan elsősorban kézifegyverek – 9 mm-es és 38-as pisztolyból kilőtt lövedék – ellen nyújt némi védelmet, de a kisautó így is jó nehéz lett tőle: az eredeti 875 kilós üres tömegből 1,4 tonna lett. Ráadásul légkondicionálót és szervokormányt is be kellett szerelni a milliárdos kívánságára, így az 1,9 literes, 130 lóerős motor ellenére ez a GTI nem lehet különösebben virgonc.

Az üzletember végül 14 700 kilométert tett az autóba, amely most épp eladó, egy luxemburgi vállalkozás árulja, valószínűleg jóval olcsóbban, mint amennyibe egykor került. A 37 500 euró – 11,7 millió forint – persze nagyon sok, még egy hibátlan állapotú 205 GTI-ért is, de ha csak azt nézzük, hogy mibe kerülne egy ekkora autót lepáncéloztatni, máris jobban hangzik az ajánlat.