Búcsúzik a Lexus GS

2018.05.08. 14:03

A Lexus hivatalosan is bejelentette, hogy második legnagyobb típusát, a GS-t nem forgalmazzák tovább Európában. Az ok egyszerű: az új ES világszerte átveszi a típus helyét, így a szigorodó európai környezetvédelmi szabályokhoz már nem igazítják hozzá a korosodó luxusmodellt.

A Lexus 1991-ben mutatta be az első GS-t, és Európában 1993 óta forgalmazták. A legutóbbi változat sem friss már, 2011 óta van piacon, és 2015-ben frissítették utoljára. Úgy tűnik, a szeptembertől kötelezővé váló Euro6d-TEMP károsanyag-kibocsátási normának már nem felelnének meg az aktuális motorok, mert a GS forgalmazását erre hivatkozva állítják le.

Egyébként sem fog hiányozni a Lexusnak a GS, mivel igazán népszerű soha nem lett. A legjobb évében bő ötezret adtak el belőle, de az elmúlt huszonöt évben összesen is csak 74 ezer fogyott el. Tavaly 1500-at értékesítettek, ami mondjuk az 5-ös BMW közel 110 ezréhez vagy a Mercedes E-osztály 127 ezréhez képest jelentéktelen mennyiség.

A GS helyét a nemrég bemutatott, elsőkerék-hajtású ES veszi át, amelyet talán még az idén elhoznak Európába is. A GS-nél nagyobb, közel öt méter hosszú, és az eltérő hajtás-elrendezés miatt várhatóan jobb térkihasználású modell csak benzinmotorokkal és hibrid hajtással lesz kapható, a forgalmazását várhatóan 2019-ben kezdik meg.