Két érdekes Golfot mutatott a Volkswagen

2018.05.10. 06:40

A Volkswagen Golf a legnagyobb tömegben gyártott európai autók egyike, így, ha a formatervezőknek sikerül is valami eredetit vinni az alapvetően konzervatív formába, olyan gyakori látvány, hogy már meg sem látja senki. A feladat ezúttal olyan Golfok elkészítése volt, amelyeken viszont megakad a szem.

A VW-nél ezúttal is gyakornokoknak adták ki a tervezés feladatát, akik két ötletet is megvalósíthattak. Az egyik a Golf GTI Next Level nevet kapta, és pontosan azt is nyújtja, amit a név alapján várnánk. A kétliteres motort a lehetőségek határáig tuningolták: kovácsolt dugattyúkkal és nagyobb turbófeltöltővel 411 lóerőt és 511 Nm csúcsnyomatékot hoztak ki belőle, ami egyébként egy kétszer ekkora motorból sem lenne épp kevés.

Ezen felül a Golf megkapta az Audi A8 20 hüvelykes felnijeit, gy elég feltűnő fekete-fehér fényezést, a két szín határánál alig látható vörös csíkozással, a hátsó ülések helyére pedig hatalmas hifi-installáció került. Ez utóbbi 2480 watt teljesítményű, és a hagfalak házát 3D nyomtatással állították össze, így tökéletesen passzolnak a VW hátuljába.

A végtelenül durva, kétszemélyes GTI a Wolfsburgban tevékenykedő gyakornok-csapat műve, míg a szász csapat – ők a Chemnitzben, Drezdában és Zwickauban működő VW telephelyeken töltötték a gyakorlatukat – egész máshogy dobta fel a Golfot.

A Variant TGI Gmotion csak annyiban emlékeztet a GTI Next Levelre, hogy ez is 20-as felniket kapott és mozgalmas, vörös-fehér-fekete fényezést, ám ez egy sokkal célszerűbb alkotás. Készült hozzá egyedi tetődoboz, a csomagtartóban pedig egy kihajtható ülést alakítottak ki, amely akkor jöhet jól, ha az autó áll. A motort viszont nem tuningolták a keletiek: ez az 1,5 literes, 131 lóerős négyhengeres sűrített földgáz-üzemű, így elsősorban alacsony károsanyag-kibocsátása révén tűnik ki a tömegből.

A két tanulmány gyártásáról egyelőre nincs szó, inkább afféle demonstrációnak szánták, amelyek azt mutatják, hogy egy kis fantáziával mi mindent ki lehet hozni a Golfból. És persze a másik dolguk az, hogy a gyári standhoz vonzzák a Wörth-i tónál tartott VW találkozó közönségét, ami nem lesz egyszerű feladat, hisz itt eleve több az egy négyzetméterre eső porba tuningolt, életveszélyesen erős VW, mint bárhol másutt a világon.