Tovább szaporodnak a kis Mercedesek

2018.05.15. 15:40

A Mercedesnek az A osztályra épülő modellcsaláddal végre sikerült, amivel vagy másfél évtizedig hiába próbálkozott: drámaian növelni az eladásokat a prémium árképzés elhagyása nélkül. Most úgy néz ki, tovább bővítik a kínálatot, csak azt nem tudni, merrefelé.

Az új A osztály gyártását tegnap indították meg hivatalosan Kecskeméten, ami afféle rutinművelet, de ennek kapcsán nyilvánosságra került egy fél mondat, ami mindenképp figyelmet érdemel. Azt írták a hivatalos sajtóanyagban, hogy az új kompakt modellcsaládot nyolc tagúra tervezik bővíteni.

Eddig ötféle ilyen modell készült: az A és a B osztály, a CLA, a CLA Shooting Brake és a GLA terepjáró. Ehhez jön még az A osztály szedán változata, amelyet Pekingben mutattak be néhány hete, de még így is csak hat változatról beszélhetünk. Vajon mi lehet a két további?

Tippek persze akadnak: állítólag már készül a G osztály-jellegű, de kisebb GLB, és az sem lehetetlen, hogy készítenek egy tágasabb belső terű kombit is. Esetleg tényleg megpróbálkoznának az SLA-val, egy kisméretű, fronthajtású, kétüléses sportkocsival?

Ami most biztosnak tűnik, hogy a B osztály egyelőre marad, annak ellenére, hogy a kompakt egyterűek piaca látványosan felszívódóban van, és az is valószínű, hogy Európában is megjelenik majd az A osztály lépcsős hátú változata, bár alighanem kisebb tengelytávval, mint a kínai változat.