Képeken a vadonatúj Passat

2018.06.19. 11:28

Az aktuális Passat ugyan csupán három éves, de a képeken szereplő modell nem is az általunk ismert VW szedánt váltja, hanem a nagyobb és olcsóbb kivitelt, amely Amerikában és Kínában kapható.

A képek Kínából érkeztek, és állítólag a Shanghai-VW tesztautójáról készültek, ami hihető is. A Sanghajban működő vegyesvállalat ugyanis az amerikai Passat, az NMS egy változatát kínálja, amely 2011 óta van piacon, így lassan kezd öregnek látszani a konkurencia mellett. Ez az újabb modell azonban, amellett, hogy még nagyobb, kifejezetten friss, lendületes jelenség, legalábbis VW mércével mérve.

Az újdonság szélesebb, hosszabb és alacsonyabb az elődjénél – 4,93 méteres hosszról, 1,84 méteres szélességről és 1,47 méteres magasságról hallani – amire az elnyújtott tetővonal még rá is játszik: profilból egész kupé-szerű az új óriás-Passat. Szemből is változik a kép, bár innen nézve a már jól ismert kínai VW arculat néz vissza ránk, ugyanaz, amit a Phaeton-utód Phideonról és az Atlas-Teramont terepjáró-ikerpárról már ismerhetünk.

Ez a Passat várhatóan műszaki szempontból is előrelépés lesz. Várhatóan itt is áttérnek a szabvány MQB platform használatára, ami azon kívül, hogy a VW-nek is olcsóbb, látványos tömegcsökkenést eredményezhet. A motorválaszték első körben csak benzinmotorokból áll majd: ha minden igaz, az 1,4 literes TSI turbómotor 150 lovas kivitelét, illetve a 2 literes TSI 186 és 220 lóerős változatait kapja meg. Később várható konnektoros hibrid kivitel, dízelmotort azonban aligha kap a típus.

Kínában várhatóan szeptemberben mutatkozik be az új Passat, de valószínű, hogy Észak-Amerikában is megmutatják még az idén. Európában azonban aligha bukkan fel a típus: itt egy másik modellt hívnak Passatnak, és úgy tűnik, ez egyelőre így is marad.