Ez a V8-as verheti agyon a világot?

2018.08.18. 07:43

Az SSC North America, amely egykor a Bugatti Veyron sebességi rekordját is megdöntötte, most új sportkocsi bemutatására készül. A Tuatara, amelynek a prototípusát jó hét éve láttuk először és utoljára, egyelőre csak sötét sziluett-fotókról ismert, viszont V8-as motorját, amely önmagában is műalkotásnak látszik, most megmutatták.

A Tuatara olyan sportkocsinak ígérkezik, amely gyorsulásban is vetélkedhet a Tesla Model S legerősebb változataival, de azoknál még sokkal gyorsabb. 2,5 másodperces gyorsulási időt ígérnek 96 km/h-ra, 9,75 másodperceset negyed mérföldre és 445 km/h-s végsebességet. Ehhez pedig teljesítmény kell, nem is kevés. Az SSC ezt egy hétliteres V8-as blokkból veszi, amely az amerikai hagyománynak megfelelően nyomórudas vezérlésű, hasonlóan a Chevrolet és a Chrysler nyolchengereseihez, viszont két nagyméretű turbó táplálja sűrített levegővel. Így 1350 lóerő csúcsteljesítmény és 1735 Nm maximális nyomaték vehető le a főtengelyről, ami elvben elég lehet, hogy a Tuatara megdöntve minden rekordot akár a Koenigsegg Agera RS-t is megelőzze, és hivatalosan is a világ legerősebb sportkocsija legyen.

Az új amerikai szupersportkocsi hivatalosan augusztus 24-én mutatkozik be a Monterey Car Week keretei között, így legkésőbb akkor az is kiderül, hogy hány készül majd, és milyen tervei vannak a gyártónak a rekorddöntésekkel kapcsolatosan.