Zöld utat kaptak az önvezető Volvók

2018.09.16. 13:13

A Svéd kormány engedélyezte a márkának, hogy önvezető rendszereiket közúti forgalomban tesztelhessék.

1
Fotó: Volvo Cars / Volvo Cars

A Svéd Közlekedési Hatóság egyelőre természetesen csak sofőri felügyelettel engedélyezte, hogy önvezető funkcióban teszteljék a Volvókat. A felügyelőnek folyamatosan rajta kell tartania a kormányon a kezét és maximum 60 km/h-s sebességgel hajthat. A tesztelőket külön speciális tréningre küldi a Volvo, mielőtt élesben részt vehetnek a programban.

A Volvo Drive Me programja keretében már 2016 végén kiderült, hogy az önvezető funkció valahol 3 millió forint körüli extra lesz, de nem sokkal a publikus teszt elindítása előtt a svéd hatóságok visszakoztak és egészen mostanáig akadályozták az éles kísérletezést. A Volvo a késlekedés ellenére ígéri, 2021-re level 4-es szintű Volvo XC90-est árulhatnak majd, vagyis az önvezető rendszerrel felszerelt SUV-ban megfelelő körülmények között akár el is aludhatunk majd.

Az XC90 önvezetővé alakítása nyilván csak egy kezdeti lépés, a Volvo az elmúlt hónapokban az önvezető kamionjával és az utazó kapszulájával jelezte, hogy egészen máshogy képzeli el a jövőbeni szerepét a gépjárműgyártás területén.