Szorosabb szövetségre lépne a Volkswagen és a Ford?

2018.10.18. 16:49

Tavaly az Opel eladása is hasonló, nehezen hihető pletykákkal indult, és hónapokon belül bekövetkezett, amit lehetetlennek hittünk: a General Motors eladta komplett európai részlegét a Peugeot-nak. Most hasonló pletykákat hallani arról, hogy a Ford és a Volkswagen bútorozna össze.

vwford

Az persze rég nem titok, hogy a két cég együttműködésről tárgyal: még a nyáron bejelentették, hogy közös haszonjármű-fejlesztési és -gyártási program beindítását tervezik. Ám a The Detroit Bureau forrásai szerint a tárgyalások ennél valamivel többről szólnak. Az oldal arról ír, hogy lehetséges volna a Volkswagen és a Ford szoros együttműködése, vagy akár fúziója is, mivel nemzetközi szinten egész jól kiegészíti egymást a két cég.

Míg a VW Kínában, Latin-Amerikában és Európában számít a legerősebb piaci szereplők egyikének, addig a Ford Észak-Amerikában van olyan erős helyzetben, amilyenről a Volkswagen csoport legfeljebb álmodhat. Így a két vállalat együttesen kiadna egy olyan céget, amely összességében erősebben szerepelne minden nagy piacon, mint jelenleg. Ennél kevésbé szoros együttműködés is elképzelhető persze: ha csak annyira fogna össze a két óriáscég, mint a Renault és a Nissan, mondjuk minden autójuk közös platformokra épülne közösen fejlesztett hajtásrendszerekkel, már az is alaposan felforgatná az autóipar erőegyensúlyát.

Legalábbis ez az elmélet, és arra is láttunk már példát, hogy egy ilyen fúzió mindkét félnek ártott – nagyszerű példa erre a Daimler-Chrysler-Mitsubishi trió, ahol az együttműködés felbomlása végül mindhárom cégnek a javára vált.