Ő lenne itt Gladiator, a Jeep új pickupja

2018.12.03. 06:45

A Jeep újra erős szereplője lehet a pipkup-piacnak, ehhez pedig csak hozzá kellett csapnia egy platót a negyedik generációs Wranglerhez. Ha már pickupoznak, feltámasztottak hozzá egy Amerikában jól hangzó típusnevet, ezért lett ennek itt Gladiator a neve. 

1988 óta sok mindent történt a Jeep körül. Akkoriban nemhogy a Fiat tulajdona nem volt a márka, de a daimleres idők is évekre voltak még. Szóval akkor, idén harminc éve volt, hogy Jeep leállt addig huszonhat évet megélt nagy platósával, a Gladiatorral. Csináltak belőle addig mindent a katonai mentőig, majd jött egy hosszú szünet. 2005-ben már megpróbálták feltámasztani a nevet és a pickupságot, de akkor egy tanulmányon nem jutott túl a dolog. Most meg itt van, egy Wranglerből nyújtva.

Az alap Gladiator csak Európából nézve meredek húzás, itt, a Los Angeles-i szalonon, ahol balra a RAM, jobbra a Dodge a szomszéd, a Jeep standja csak egy tucat nagy pickupokkal teleszórt sarok. A forma ismerős, mert hát ez egy négyajtós Wrangler, aminek nekitoldottak egy platót. Ennyire persze nem volt egyszerű a munka, az orrnyílásokat is meg kellett nyújtani, hogy a nagyobb és nehezebb test cipelését bírja hűtéssel. Egész pontosan 78,7 centivel lett hosszabb az alváz, ebből 49,3 ment a tengelytávba. Ezzel nemhogy újra lett egy pickupja a Jeepnek, az rögtön az öt és fél méternél hosszabb platósok mezőnyében játszik.

A Jeep a jelek szerint nem csak nagyvárosi menőzésre szánja a Gladiatort. Azt mondják, az első terepszöge 43,6 fokos, a hátsó 23, a gázlómélysége pedig 76 centi. A platót 725 kilóig lehet terhelni, de ami a lakóautózás/hajócipelés... szóval a nagy és nehéz dolgok vontatásában élen járó amerikai vevőket a legjobban érdekelheti: 3470 kilogram a maximális vontatható tömeg vele. Az eleve masszív alváz és a plusz centik miatt jónak látták ott spórolni a tömegen, ahol lehet: a szélvédőkeretbe, a platóba, az ajtókba és a géptetőbe mind sok alumínium került. 

Belül szemre sok újat nem tud az alap Wrangler után. A 12,7-től a 21,3 centis képátlóig háromféle kijelző rendelhető, kényelmi és biztonsági extrából meg itt is van már sok minden: holttér-figyelő és hátsó keresztforgalmat figyelő rendszer, adaptív tempomat.

Összekerékhajtásból kétféle dolgozhat benne: a Command-Trac 4x4 a Sport és Overland változatokba kerül, a Rubicon pedig a Rock-Trac 4x4-es rendszert kapja, amelyben nagyobb igénybevételre tervezett, harmadik generációs Dana 44 első és hátsó tengelyek kerülnek, illetve az alapmodellhez képest rövidebb a felezőfokozat áttétele is. A Rubiconba ráadásul rendelhető előrenéző terepkamera is. 

Ja, egy fontos Jeep-dolog: őrzik a hagyományt és a Gladiatorból is könnyen előre dönthető a szélvédő, ahogy az ajtókat is könnyen le- és fel lehet szerelni, ha arra van igény. Ha pedig eleve csak egy meleg égövön használt hétvégi autó kell, annak a Mopar máris csinált belőle egy floridai suttyó vagyok-kiadást bőrüléssel, csöves ajtókkal.

Az európai piaci bevezetés továbbra sem egyértelmű, de jövőre talán az amerikai és közel-keleti piacon felül ide is jut belőle. Motorból mindenesetre kétfélét ígérnek belátható időn belül: egy 3,6 literes Pentastar V6-os benzinessel kezd, aztán jövőre megkapja a háromliteres EcoDiesel V6-ot is.